p

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Eυκαιρία Ψάχνει για αναδιαπραγμάτευση αλλά δεν …βρίσκει η κυβέρνηση

Για τον επόμενο έλεγχο του Μαΐου φαίνεται πως μεταθέτει η κυβέρνηση το αίτημα κατάργησης των «αναποτελεσματικών» και παράλογων φόρων που γύρισαν «μπούμερανγκ» για τα έσοδα του Κράτους.
Παρότι ήδη ως τώρα φέτος το δημόσιο έχασε -αντί να εισπράξει- επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τέτοιους φόρους, στο υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούν «ικανό δείγμα» τα αποτελέσματα α΄διμήνου του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να τα επικαλεστούν για να θέσει και επισήμως η κυβέρνηση στην Τρόικα θέμα αναθεώρησής τους.

«Στο σκέλος των έμμεσων φόρων, τόσο φόρων συναλλαγών όσο και κατανάλωσης, αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας» τόνιζε αρμόδιος παράγοντας, δείχνοντας έτσι πως το θέμα μεν μπορεί να τεθεί κατ’ αρχήν στην Τρόικα, αλλά οι αποφάσεις θα κριθούν από την πορεία των εισπράξεων τους επόμενους μήνες.

Αυτό δεν μπορεί όμως να αργήσει να συμβεί, αφού μήνα με το μήνα χάνεται διαρκώς και άλλο έδαφος στις εισπράξεις εμμέσων φόρων. Καθώς όλο και περισσότεροι σπεύδουν να πληρώνουν παλαιούς και νέους φόρους, αλλά δεν αγοράζουν πια και, άρα, δεν πληρώνουν έμμεσους φόρους, το δημόσιο ταμείο χάνει έσοδα, αντί να εισπράττει περισσότερα. Μέσα σε μόλις δύο μήνες το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της υπερφορολόγησης «έπεσε έξω» τουλάχιστον 567 εκατ. ευρώ -και πέραν όσων ήδη έχασε από πέρυσι:

- από εισπράξεις ΦΠΑ έχασε 213 εκατ. έναντι του στόχου εισπράξεων για δίμηνο. Άλλα 277 εκατ. ευρώ έχανε στο α΄δίμηνο πέρυσι για τους ίδιους λόγους πέρυσι.

- από λοιπούς έμμεσους φόρους έχασε 192 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ πέρυσι -πριν αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι καπνού κλπ- δεν σημείωνε υστέρηση έναντι των στόχων.

- οι εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας ήταν φέτος 134 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο, ενώ το 2012 ήταν 134 εκατ. πάνω από τον στόχο.

- οι εισπράξεις από τους αυξημένους φόρους ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα, αέριο κλπ) ήταν 28 εκατ. χαμηλότερες από το στόχο. Παρά την αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, τα επιπλέον έσοδα από πέρυσι ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 67%!

Με τα δεδομένα αυτά, πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι:

- οι περικοπές δαπανών έχουν «πιάσει πάτο», καθώς αφορούν κυρίως μισθούς, συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις, άρα δεν μπορούν επ’ αόριστον να διασώζουν τις αστοχίες στα έσοδα εν μέσω τόσο βαθιάς ύφεσης.

- το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ αλλά αυτά πρέπει να πληρωθούν μέσα σε τρεις μήνες γιατί το Μνημόνιο απαγορεύει πλέον την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων.

- η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απομακρύνει προς ώρας το ενδεχόμενο αυτόματης επιβολής νέων μέτρων (με «αυτόματο σταθεροποιητή»).

- η μορφή της ρύθμισης παλαιών χρεών στην εφορία θα κρίνει πολλά για τη δυνατότητα που θα έχουν στο προσεχές μέλλον τα νοικοκυριά για να διοχετεύουν και ένα μέρος του εισοδήματός τους στην κατανάλωση, για να αναθερμάνει την αγορά και τα κρατικά έσοδα από έμμεσους φόρους.