p

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο χρόνια από το «Πείραμα των Πειραμάτων»



Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 η πολυαναμενόμενη έναρξη του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hardon Collider) στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Γενεύης CERN έγινε πραγματικότητα.
Οι πρώτες δέσμες πρωτονίων ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη στην ιστορία κυκλική περιφορά τους, στο δακτύλιο επιτάχυνσης μήκους 27 χιλιομέτρων, 175 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και οι επιστήμονες ξεκίνησαν το «πείραμα των πειραμάτων» με σκοπό,


μεταξύ άλλων, να καταγράψουν για πρώτη φορά εκφάνσεις της φευγαλέας φύσης του σωματιδίου Higgs. Ένα σωματίδιο που, παρότι η ύπαρξή του δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πειραματικά, θεωρείται «κλειδί» για την κατανόηση του σύμπαντος καθώς σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική θεώρηση σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο της μάζας των υλικών σωμάτων.
Παρά την αναστολή της λειτουργίας του εννέα ημέρες μετά την πρώτη επιτυχημένη περιφορά των σωματιδίων, εξαιτίας μιας σοβαρής τεχνικής βλάβης, το CERN στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του με τις πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων να πραγματοποιούνται τρεις ημέρες μετά με επιτυχία.



Η διαδικασία στον επιταχυντή ξεκινάει με την αποστολή μιας ακτίνας σωματιδίων προς μία κατεύθυνση, ενώ μία δεύτερη ακτίνα ξεκινάει με αντίθετη φορά. Μετά από διαδοχικά στάδια επιτάχυνσης, οι δύο αντίθετα περιφερόμενες ακτίνες σωματιδίων συγκρούονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Τρισεκατομμύρια πρωτονίων περνούν, συνολικά, από το δακτύλιο του επιταχυντή με συχνότητα 11.245 φορές το δευτερόλεπτο, πραγματοποιώντας 600 συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Στο σημείο σύγκρουσης των δύο δέσμεων πρωτονίων, η θερμική ενέργεια που εκλύεται είναι 100.000 μεγαλύτερη από αυτή που επικρατεί στο κέντρο του ήλιου.
Τα ευρήματα αναμένονται πολύτιμα για τα «σκοτεινά σημεία» του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια ενώ το υπόλοιπο 23% αποτελείται από «σκοτεινή ύλη» και το 73% από «σκοτεινή ενέργεια». Ύλη και ενέργεια των οποίων η φύση μας διαφεύγει.
Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από τα μέλη του μεταφραστικού project του Tvxs Ανθή Κ. και M.E. Herzog.