p

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ρυθμίστε την πίεσή σας!


Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση) αποτελεί στην εποχή μας την πιο συχνή αιτία για την οποία οι άνθρωποι, τουλάχιστον των ανεπτυγμένων χωρών, επισκέπτονται τον γιατρό τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των ενηλίκων έχει υπέρταση και ένας στους τρεις αυτών δεν το γνωρίζει, ενώ λιγότεροι από τους μισούς αυτών που το γνωρίζουν προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν. Τελικά, σε όλον τον κόσμο μόνο το 15%-20% των υπερτασικών ρυθμίζει την πίεσή του...

Οι κίνδυνοι για την υγεία που πηγάζουν από την υπέρταση είναι πολλοί, καθώς όσο μεγαλύτερη η αρτηριακή πίεση τόσο πιο πιθανή η εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Το πρόβλημα είναι ότι η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Λίγα άτομα μπορεί να έχουν συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, πονοκέφαλος ή ρινορραγία, τα οποία μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ετσι η συντριπτική πλειονότητα των υπερτασικών δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός αν τη μετρήσει τυχαία.
 
Για αρκετά χρόνια θεωρούταν πως η συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 14 και διαστολική (μικρή) πίεση κάτω από 9 υπερδιπλασιάζει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από καρδιαγγειακά περιστατικά. Σήμερα, οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση της υπέρτασης προτείνουν πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους (130/80 mmHg). Παράλληλα τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου, εφιστούν την προσοχή των ιατρών στην υποκλινική εμφάνιση (χωρίς συμπτώματα) της ασθένειας με πρώιμες βλάβες στην καρδιά (υπερτροφία), στους νεφρούς (μικρολευκωματινουρία) και στις καρωτίδες (πάχυνση του τοιχώματος) και προτείνουν θεραπείες νεότερης γενιάς. Επίσης, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι εάν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους, οι βλάβες αυτές υποχωρούν, καθώς και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και βλάβες στους νεφρούς.

Τρία σε ένα τη ρυθμίζουν
Με τον πρώτο -και μοναδικό μέχρι στιγμής- τριπλό συνδυασμό φαρμάκων σε ένα δισκίο ενισχύεται το ιατρικό «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης. «Ο νέος τριπλός συνδυασμός περιέχει τις τρεις κατηγορίες φαρμάκων που λαμβάνουν οι περισσότεροι ασθενείς με υπέρταση, δηλαδή ένα διουρητικό, έναν ανταγωνιστή ασβεστίου και έναν αποκλειστή του άξονα ρεννίνης-αγγειοτενσίνης και αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στη ρύθμιση της πίεσης του 50% των υπερτασικών, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν αρρύθμιστοι με τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σχήματα» εξηγεί ο κ. Γιώργος Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης στην Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία. Για να διατηρείται η αρτηριακή πίεση χαμηλά, είναι σημαντικό να παραμείνετε στη θεραπεία που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και να μη σταματήσετε παρά μόνον αν εκείνος σας το συστήσει. Το να κρατάτε ρυθμισμένη την αρτηριακή πίεση είναι πολύ σημαντικό. Αν και μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα, η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενα από τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε εν αγνοία μας, επηρεάζοντας δραματικά την αρτηριακή πίεσή μας αφορά την καθημερινή κατανάλωση 9γραμ. αλατιού αντί για τη συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα των 5γραμ., διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα έτοιμα τρόφιμα, ακόμη και στα γλυκά!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Ναι στην άσκηση

Η συστηματική καθημερινή άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση κατά 5χιλ.-10χιλ. Αυτή περιλαμβάνει το ήπιο τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο και τις διάφορες γυμναστικές ασκήσεις. Θα πρέπει να αποφεύγονται η άρση βαρών και η χρήση οργάνων δημιουργίας μυών, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και απότομες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αποφασίστε δυναμικά τη διακοπή του καπνίσματος, διότι μαζί με την πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιοαγγειακών επεισοδίων.

SOS για την παιδική υπέρταση
Το 4,4% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών πάσχει από υπέρταση. Τα παιδιά αυτά έχουν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα από αυτά με φυσιολογική πίεση και είναι συχνότερα αγόρια. «Η υπέρταση στα παιδιά είναι συχνότερη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και μάλιστα δεν είναι αθώα, αφού συνδυάζεται πολύ συχνά με παχυσαρκία και καθιστική ζωή» λέει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης.
«Στην Ελλάδα σύγχρονα δεδομένα από τη μελέτη 3L (Lyceum Leontio a Lbuminuria) που διεξήγαγε η Μονάδα Υπέρτασης της κλινικής μας, έδειξαν ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών παρουσίαζαν κατά 37% παχυσαρκία. Στο σύνολο των μαθητών που εξετάστηκαν, προέκυψε ότι το 22% αυτών είναι υπέρβαρα, ενώ τον μεσογειακό, υγιεινό, τρόπο διατροφής ακολουθούσε μόνο το 7% των παιδιών» συμπληρώνει ο κ. Τσιούφης.
 
Τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να εξελίσσονται σε υπερτασικούς ενήλικες. Η παιδική αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά όσο μεγαλώνουν και κυμαίνεται ανάλογα με το φύλο και το ύψος τους. Ετσι η αρτηριακή πίεσή τους συγκρίνεται με αυτήν άλλων παιδιών ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους. Γι’ αυτό όλοι οι επιστήμονες προτρέπουν να μην υποτιμάμε την υγιεινή διατροφή και να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι είναι καταλυτική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε μια πολύ σημαντική μελέτη της Α’ Παν/κής Καρ/κής Κλινικής βρέθηκε ότι το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων ήδη δύο ώρες από τη λήψη του. Παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία οδηγούν σε μια πρόωρη γήρανση όλων των συστημάτων του οργανισμού.

 
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ
www.espressonews.gr