p

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το κρυφό χαράτσι στις αγορές

Κάτι το οποίο σχεδόν όλοι αγνοούν όταν πραγματοποιούν μία αγορά, είναι ότι χρεώνονται με το κόστος του προϊόντος και τη λειτουργία του συστήματος πληρωμής μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ασχέτως εάν δεν τη χρησιμοποιούν. Κι αυτό, γιατί εταιρίες και τράπεζες, απαγορεύουν στους εμπόρους να κάνουν έκπτωση στην πληρωμή με μετρητά.


Αυτό που δεν ξέρει ο μέσος καταναλωτής που αγοράζει διάφορα προϊόντα έρχεται να επισημάνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που με έγγραφο ζητάει την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά των εταιριών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών όπως η VISA, η MASTERCARD και η AMERICAN EXPRESS.
Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν ξέρει; Ότι στην τιμή κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβάνεται και το κόστος λειτουργίας και χρήσης του συστήματος πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, άσχετα εάν ο ίδιος δεν το χρησιμοποίησε ποτέ!
Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι εταιρίες που είναι συμβεβλημένες με τα καταστήματα, απαγορεύουν στους εμπόρους οποιαδήποτε έκπτωση στην τιμή ενός προϊόντος, εάν αυτό πληρωθεί με μετρητά, χρεώνοντας το ίδιο τον πελάτη που θα χρησιμοποιήσει πλαστικό χρήμα για να πληρώσει με αυτόν που δεν θα το επιλέξει.
Πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγές κατά των τριών μεγαλύτερων εταιριών πιστωτικών καρτών, Visa, Mastercard και American Express, κατηγορώντας τις για παραβίαση των διατάξεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Καθώς οι εταιρίες συντονισμένα απαγορεύουν στους συμβεβλημένους με αυτές εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις σε καταναλωτές οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμής μέσω κάρτας ή χρησιμοποιούν λιγότερο ακριβές, πιστωτικές ή χρεωστικές, κάρτες.
 Η υπόθεση έκλεισε για τις δύο πρώτες από τις παραπάνω εταιρίες συμβιβαστικά, με την ανάληψη της δέσμευσης από αυτές ότι πλέον θα επιτρέπουν στους εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις στους καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή θα χρησιμοποιούν λιγότερο ακριβές, πιστωτικές ή χρεωστικές, κάρτες.
Έτσι και στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καλεί την επιτροπή Ανταγωνισμού να επέμβει, προκειμένουν να αρθεί η αδικία απέναντι σε όσους πληρώνουν επιπλέον στην τιμή κάθε προϊόντος το κόστος του ηλεκτρονικού συστήματος καρτών, χωρίς ποτέ να το έχουν χρησιμοποιήσει.
news247.gr