Ενταση και συλλήψεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία μεταξύ ομάδας διαδηλωτών που πέταξαν καπνογόνα και μπουκάλια στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απάντησαν με χρήση χημικών.
Μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, νεαροί, στο ύψος της συμβολής της Βασιλίσσης Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες για λόγους ασφαλείας στην περιοχή, πετώντας τους μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες. Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς προς τη Μεσογείων.
Στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση δακρυγόνων. Συνολικά έχουν γίνει από την αστυνομία 48 προσαγωγές.
Αργά το βράδυ ο πετροπόλεμος μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και νεαρών συνεχίστηκε στην περιοχή των Εξαρχείων.
Ένας άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τραυματισμένος από τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Ο ίδιος δήλωσε ότι τραυματίστηκε στο πόδι από κροτίδα.
Επίσης, δύο φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι τους χτύπησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ και πως έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή του ενός από αυτούς.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στις 4 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η πορεία, όταν ομάδα «αναρχικών» που προσπάθησε να εισβάλει στο μπλοκ της ΠΑΣΠ αποκρούστηκε από νεολαίους του κόμματος. Ακολούθησε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ που επενέβησαν.
Ατομα της ίδιας ομάδας προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές σε καταστήματα και οι άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν.
Εν τω μεταξύ, όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έχουν πλέον ανοίξει εκτός από την οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου και ορισμένους κάθετους δρόμους στην οδό Σόλωνος, που οδηγούν στα Εξάρχεια.
Κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Μικροεπεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Ενταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων που επέστρεψαν στο χώρο της σχολής του Πολυτεχνείου με την πορεία, έχουν ανάψει φωτιές σε πλαστικά διαχωριστικά του οδοστρώματος και εκτοξεύουν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.
Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν αργά το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία έφτασε αργά το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, την ώρα που άρχισαν οι καταθέσεις στεφανιών στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, ομάδες νεαρών ατόμων που κρατούσαν κοντάρια σημαιών άρχισαν να συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση.
Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν αργά το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία έφτασε αργά το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, την ώρα που άρχισαν οι καταθέσεις στεφανιών στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, ομάδες νεαρών ατόμων που κρατούσαν κοντάρια σημαιών άρχισαν να συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση.
Κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων σε αρκετά σημεία που γίνονταν επεισόδια και προχώρησαν σε προσαγωγές 50 διαδηλωτών.
Στην Πάτρα, έξω από παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τους αστυνομικούς, που τους ακολουθούσαν. Εν συνεχεία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων στην Ασφάλεια Πατρών.
Στο Μνημείο η πολιτική ηγεσία
Στεφάνι κατέθεσαν το πρωί στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Τρία κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερμένους φοιτητές του 1973.
«Να πάρει στα χέρια της την επανάσταση του αυτονόητου, την υπόθεση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται», κάλεσε τη νεολαία, στο μήνυμά του.
Όπως ανέφερε, η γενιά μας πάλεψε για να απελευθερωθούμε από μια ξενόφερτη χούντα, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Σήμερα, καλούμαστε την ελευθερία μας να την μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία, φαντασία, καινοτομία, πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Να αλλάξουμε την οικονομία, για να είναι βιώσιμη, πράσινη, ανταγωνιστική, να αλλάξουμε την παιδεία, ώστε να μας εξοπλίζει, για να στηριζόμαστε γερά στα πόδια μας, στα δικά μας πόδια, όχι σε δάνειες δυνάμεις, για να ξεφύγουμε οριστικά από εξαρτήσεις και επιτηρήσεις».
«Καλώ την σημερινή νεολαία να πάρει στα χέρια της την επανάσταση του αυτονόητου, την υπόθεση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται, από την γειτονιά στους νέους δήμους, μέχρι τα σχολεία, τις Σχολές, την πράσινη ανάπτυξη, τις μεγάλες αλλαγές για ένα ευνομούμενο κράτος διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαίου, ώστε μαζί να φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει» κατέληξε
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση, καθώς και οι βουλευτές Β. Εξαρχος, Αικ. Περλεπέ, Παναγιώτης Κουρουμπλής Χρήστος Μαγκούφης, Εμ. Στρατάκης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ευστ. Κουσουρνάς, Ευγ. Τσουμάνη-Σπέντζα, Μιχ. Κριτσωτάκης, Αθ. Λεβέντης, Ιω. Δημαράς και ο γ.γ. της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.
Φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου απέτισε το μεσημέρι ο πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να προκληθούν ρηγματώσεις στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα, για να σπάσει ο γύψος του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. Μόνο με ενωτικούς αγώνες της νεολαίας, μπορεί να σταματήσει η επιχειρούμενη ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας».
Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός που επίσης απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα μηνύματα του Νοέμβρη του '73 είναι επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, ενώ τόνισε την ανάγκη να φανούμε αντάξιοι εκείνων των νέων που αγωνίστηκαν για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δικαιοσύνη.
source:ethnos.gr