p

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Νέα επιδρομή στους μισθωτούς


Θυσία τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ αξίωσαν χθες τα στελέχη της τρόικας από την υπουργό Εργασίας, απορρίπτοντας ακόμη και την εξίσου σκληρή εναλλακτική πρόταση της κ. Κατσέλη για τη δυνατότητα μείωσης μισθών έως 10% ή 15% με κατώφλι τα 740 ευρώ, όταν μια επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει και να απολύσει όλο της το προσωπικό! 
Το θέμα, κατά το υπουργείο, έμεινε ανοιχτό. Η τρόικα έφυγε από τη συνάντηση εμμένοντας στις θέσεις της για την κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονίου στο πεδίο των συμβάσεων, ενώ κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στον «ΑΤ» πως «η απόφαση για το αν καταργηθούν από την εργασιακή νομοθεσία οι συλλογικές συμβάσεις, ανήκει πλέον συλλογικά στην κυβέρνηση και δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα ενός υπουργού». 
Αντί της κατά περίπτωση εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, που πρότεινε η κ. Κατσέλη, η τρόικα ζήτησε την καθολική τους ισχύ στην εργατική νομοθεσία έναντι οποιασδήποτε άλλης ευνοϊκότερης (κλαδικής κυρίως) συμφωνίας. Στην πράξη, ζήτησαν να επιτρέπεται σε κάθε επιχείρηση να προχωρεί ακόμη και σε ατομικές συμφωνίες με το προσωπικό της, για αυξήσεις, αλλά κυρίως για μειώσεις αποδοχών στην παρούσα συγκυρία.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτά που ζήτησαν χθες τα στελέχη της τρόικας, δεν τα «έβγαλαν από το κεφάλι τους», αλλά είναι όροι που αποδέχτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο της 6ης Αυγούστου. Απλά τώρα, οι δανειστές μας εμφανίζονται πιο απαιτητικοί, γιατί βλέπουν την κυβέρνηση να αναδιπλώνεται σε σχέση με όσα αποδέχτηκε και υπέγραψε πριν μερικούς μήνες.
Η απαίτηση αυτή του κλιμακίου της τρόικας συνοδεύτηκε από τις φράσεις, «άνευ όρων», όταν η υπουργός τούς παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς να καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις. «Δεν είστε σε θέση να αποκλίνετε από τα όσα αποδεχτήκατε στο επικαιροποιημένο μνημόνιο», ήταν η μόνιμη επωδός τους. 
Οι αλλαγές στις συμβάσεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, καθώς:
* Μια επιχείρηση που δεν μπορεί να σηκώσει το μισθολογικό βάρος θα μπορεί να ζητά από τους εργαζόμενους (υπό την απειλή λουκέτου ή απολύσεων), να αποδεχτούν μείωση μισθού. Στην πράξη οι μισθοί θα είναι σε ελεύθερη πτώση και χωρίς το δίχτυ ασφαλείας των 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο. Με την πρόταση του υπουργείου το όριο των 740 ευρώ θα μπορούσε να διατηρηθεί. Με τις αξιώσεις της τρόικας, η μείωση δε θα έχει όριο και τα 740 ευρώ μπορεί να πέσουν ακόμη και στα 637 με μείωση κατά 15%. 
* Το ωράριο εργασίας θα μπορεί να παρατείνεται ώς και τις 45 ώρες την εβδομάδα, με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς υπερωρίες για τις 2 ώρες (43η – 45η) που σήμερα αμείβονται υπερωριακά με 20%. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 21 άτομα και δεν έχουν σωματειακή εκπροσώπηση θα αρκεί και μόνο η ενημέρωση του προσωπικού εντός 24 ωρών και η τυπική επικύρωση της «συμφωνίας» από το ΣΕΠΕ.
* Αυξάνεται η δοκιμαστική περίοδος της πρώτης σύμβασης από τους 2 στους 12 μήνες. Σήμερα όποιος νέος πρωτοπιάσει δουλειά και απολυθεί μετά τους 2 μήνες, δικαιούται αποζημίωση, ίση με μισό μισθό. Με τη ρύθμιση που παρουσίασε χθες το υπουργείο (και σε αυτό συμφώνησε η τρόικα) ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει αποζημίωση αν απολύεται μέσα στο 12μηνο.
Οσον αφορά το ασφαλιστικό ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, είπε στην τρόικα ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη η μελέτη βιωσιμότητας για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και ώς το τέλος του χρόνου για τον ΟΓΑ και το Δημόσιο. Η τρόικα, περιμένει να δει τις μελέτες πριν διατυπώσει τις παρατηρήσεις της, ενώ έδειξε ικανοποίηση από το στόχο του υπουργείου για εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών στην υγεία και την αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2011.
source:adesmeftos typos