p

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κλείδωμα τηλεφώνων, Γιατί Το Κάνουν Οι Εταιρείες ?


Την έχουμε ξαναδεί την ιστορία: μια νέα έκδοση του iOS βγαίνει που ανακαλεί ότι έχουν κάνει οι χάκερ στην προηγούμενη έκδοση. Μια εβδομάδα αργότερα οι ίδιοι χάκερ ξεκλειδώνουν την συσκευή . Με δεδομένο ότι αυτή είναι συνηθισμένη διαδικασία γιατί συνεχίζουν να κλειδώνουν τις συσκευές οι πάροχοι?

Δυστυχώς, τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν αυτή την βελούδινη μεταχείριση. Υπάρχει μια γκρίζα αγορά που κυκλοφορούν ξεκλειδώματα για πολλές συσκευές. Γιατί? Επειδή κάποιος θέλει να μεταφέρει το τηλέφωνο του από την χώρα Α στην χώρα Β. Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών τηλεφώνων δεν το κάνουν αυτό αλλά παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή ζήτηση.
Γιατί λοιπόν δεν πωλούνται ξεκλείδωτες οι συσκευές? Υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις εκτός από την προφανή “οι πάροχοι είναι κακοί”.
Πρώτα, το κλείδωμα εξασφαλίζει στους παρόχους ότι θα πάρουν τα χρήματα σας για όσο η συσκευή λειτουργεί. Σας χρεώνουν στην χώρα σας, αλλά κυρίως σας χρεώνουν στην περιαγωγή στο εξωτερικό και τότε σας χρεώνουν πολλά. Αυτό τους επιτρέπει να αποπληρωθούν την επιδότηση της συσκευής και περισσότερα.
Έπειτα, το κλείδωμα σιγουρεύει ότι η συσκευή δεν ταξιδεύει. Για ποικίλους λόγους οι πάροχοι δεν θέλουν τα τηλέφωνα του Κλήβελαντ να καταλήξουν στην Σουαζιλάνδη. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολλά τηλέφωνα σε λειτουργούν σε άλλες ηπείρους. Δεύτερον τα τηλέφωνα σε ορισμένες χώρες είναι φτηνότερα από άλλες. Το iPhone στην Ευρώπη στοιχίζει ακριβότερα από ότι στην Αμερική με την AT&T. Δεν θέλουν να επιτρέψουν στους αγοραστές συσκευών να περάσουν τα σύνορα όπως κάνουν οι συνταξιούχοι που πάνε στον Καναδά για να αγοράσουν Viagra.
Αλλά γιατί δεν τα παρατάνε? Όλα τα τηλέφωνα, περιλαμβανομένων των Windows Phone 7 έχουν κάποια μορφή ξεκλειδώματος μερική ή ολική. Τα τηλέφωνα χωρίς δημοσιευμένο ξεκλείδωμα μπορούν να ξεκλειδωθούν αν καλέσετε τον πάροχο σας μετά από έξι μήνες (στην Αμερική). Η τελικά αν πληρώσετε κάποιον 'περίεργο' να σας στείλει τον κωδικό ξεκλειδώματος.
Θα εκτιμούσα ότι η πλειοψηφία των χρηστών των τηλεφώνων ίσα που γνωρίζει ότι χρησιμοποιούν μια κάρτα SIM , και δεν καταλαβαίνει την ιδέα του ξεκλειδώματος της κάρτας SIM. Οι περισσότεροι που κάνουν κλήσεις ενώ ταξιδεύουν το κάνουν για επαγγελματικούς λόγους και οι κλήσεις τους πληρώνονται από την εταιρεία τους. Αξίζει την ταλαιπωρία από την κλειδωμένη SIM όταν προσπαθείς στο εξωτερικό να την αλλάξεις και δεν μπορείς? Μάλλον όχι , αλλά οι πάροχοι δεν νοιάζονται.
Θα εξαφανιστεί ποτέ το κλείδωμα της κάρτας SIM, αν και υπάρχει τρόποι να ξεπεραστεί εύκολα? Αμφιβάλλω. Είναι το παλιό ¨ασφάλεια με το να δυσκολεύεις” που είναι δημοφιλής στις επιχειρήσεις. Άλλωστε , αν μοιάζει με κλειδαριά, θα πρέπει να λειτουργεί σαν κλειδαριά.
Πηγή: techcrunch