Μπορεί ένα αντικείμενο να γίνει αόρατο; Και πολύ περισσότερο ένα ιστορικό κοινωνικό συμβάν να περάσει απαρατήρητο από κάθε παρατηρητή σαν να μην έχει συμβεί;
Αυτά τα απίθανα μέχρι πρότινος μπορούν να συμβούν πλέον με την παρέμβαση επιστημονικών και τεχνολογικών εφευρέσεων και το συνδυασμό κάποιων απίθανων καταστάσεων που μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δεν θα είναι ίσως διόλου ανέφικτα, και στο κοινωνικό επίπεδο με βάση τη δημιουργία των λεγόμενων φωτονικών υλικών και ιδιαίτερα την κατηγορία των υλικών με αρνητικό δείκτη διάθλασης ή αριστερόστροφων υλικών.
Ηδη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΡΗΟΜ, στο οποίο μετέχει και πρωτοπορεί διεθνώς πολλά χρόνια και μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στην Αμερική Κωνσταντίνο Σούκουλη, μαζί με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην πρόεδρο του ΙΤΕ και σημερινό ερευνητή του, Λευτέρη Οικονόμου, έχει αρχίσει και δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μαζί με τρεις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.
Μπορεί να συμβεί;
Ο καθηγητής κ. Λευτέρης Οικονόμου, μίλησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, για το πρόγραμμα και εξήγησε τον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες:
" Το ορατό φως έχει όρια στο πόσο μικρά αντικείμενα μπορείς να διακρίνεις με αυτό. Τα υλικά αυτά σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσεις το όριο αυτό του ορατού φωτός και να διακρίνεις λεπτομέρειες που μέχρι τώρα φαινόταν αδύνατο. Αυτό το γεγονός ανοίγει τεράστιες δυνατότητες στη μικροσκοπία και επομένως στη Βιολογία και στην Ιατρική.
Έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι μπορεί να γίνει, αλλά ακόμη δεν έχει βρει πρακτικές εφαρμογές. Επίσης, υλικά με αρνητικό δείκτη διάθλασης μπορούν να ελέγξουν τη ροή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, άρα και του φωτός, έτσι ώστε προσπίπτοντας σε ένα αντικείμενο να μην ανακλαστούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δηλαδή και το φως, αλλά να περιβάλουν το αντικείμενο και να συνεχίσουν την πορεία τους, σαν να μην υπήρχε το αντικείμενο αυτό καθόλου.
'Ενα επιμέρους ερευνητικό κομμάτι των φωτονικών υλικών είναι οι φωτονικοί κρύσταλλοι, ένα άλλο κομμάτι ερευνητικό είναι τα υλικά με αρνητικό δείκτη διάθλασης ή αριστερόστροφα υλικά. Οι δύο αυτές κατηγορίες συγκροτούν τα μετα-υλικά. Το μετα-υλικό σημαίνει να κάνεις ένα σύνθετο υλικό, το οποίο αποτελείται από διαφορετικά πράγματα, δεν έχει καμία ιδιότητα απ' όσες έχουν τα υλικά που το συνθέτουν και προκύπτουν νέες ιδιότητες που δεν υπάρχουν στη Φύση".
"Αόρατα γεγονότα";
" Οταν ένα αντικείμενο γίνεται "αόρατο", είναι γιατί το υλικό με τον αρνητικό δείκτη διάθλασης δρα ως ένας μανδύας που κάνει το αντικείμενο αόρατο. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι, εάν στείλεις ένα στιγμιαίο ηλεκτρομαγνητικό κύμα που να μην έχει μεγάλη διάρκεια χρονική σε ένα αντικείμενο στο οποίο συμβαίνουν κάποιες αλλαγές, δεν θα καταγραφούν από κανέναν παρατηρητή, σαν αυτή η αλλαγή να μη συνέβη ποτέ. Δηλαδή είναι σαν να σβήνεις ένα ιστορικό συμβάν"!