Δυσκολεύεστε να αποφασίσετε αν το επόμενο «έξυπνο» κινητό σας θα είναι κάποιο iPhone, μια συσκευή Nokia ή Blackberry, ή ένα μοντέλο Android; Η Microsoft σκοπεύει να κάνει την επιλογή... ακόμη πιο δύσκολη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα οι πρώτες συσκευές που «τρέχουν» τα Windows Phone 7 (WinPho 7), το νέο λειτουργικό σύστημα που ανέπτυξε ο αμερικανικός κολοσσός για smartphone. Eνα λειτουργικό σύστημα που, όπως φιλοδοξεί η Microsoft, θα της δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολύ περισσότερους χρήστες απ’ ό, τι οι προηγούμενες πλατφόρμες της για «έξυπνα» κινητά.
H Microsoft αποφάσισε να σχεδιάσει τα Windows Phone 7 κυριολεκτικά από το μηδέν, ακολουθώντας μάλιστα μια διαφορετική λογική από τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα. Κατ’ αρχάς, ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες είναι οργανωμένες στην αρχική οθόνη. Αντί για τα στατικά εικονίδια που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα smartphone, στα WinPho 7 όλες οι υπηρεσίες και εφαρμογές (όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το ημερολόγιο) προβάλλονται με τη μορφή μικρών παραλληλογράμμων – «Live Tiles» («ζωντανά τουβλάκια») τα ονομάζει η εταιρεία– που το περιεχόμενό τους ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο από το Διαδίκτυο. Ο κάτοχος του κινητού μπορεί μάλιστα να προσαρμόσει απόλυτα τα «Live Tiles» στις δικές του ανάγκες, αλλάζοντας τη διάταξή τους ή δημιουργώντας καινούργια «τουβλάκια», π. χ. για τον καιρό, ώστε στην αρχική οθόνη να εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή η τελευταία μετεωρολογική πρόγνωση.
Αυτή η απευθείας πρόσβαση του χρήστη στα επικαιροποιημένα δεδομένα που αυτός επιθυμεί δεν είναι, όμως, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα WinPho 7, σύμφωνα με τη Microsoft, έρχονται να απλοποιήσουν τη λειτουργία των «έξυπνων» κινητών. Παράλληλα με τα «Live Tiles», στην αρχική οθόνη υπάρχουν και έξι κεντρικοί κόμβοι («Hubs») όπου ομαδοποιούνται πληροφορίες της ίδιας κατηγορίας, είτε αυτές προέρχονται από το τηλέφωνο, είτε από τον υπολογιστή, είτε από τις ιντερνετικές πλατφόρμες e-mail και κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης της συσκευής.
Eτσι, για παράδειγμα, στον κόμβο «People» περιλαμβάνονται όχι μόνον οι καταχωρίσεις από τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού, αλλά και οι επαφές από το Outlook και το Hotmail, όπως επίσης και οι «φίλοι» από το Facebook (ενώ στο σχετικό Hub εμφανίζονται και όσοι ενημέρωσαν τελευταία το προφίλ τους). Ανάλογα, στον κόμβο «Pictures» βρίσκονται συγκεντρωμένα τα φωτογραφικά άλμπουμ που έχει κανείς αποθηκεύσει στη συσκευή ή έχει «ανεβάσει» στο Facebook. Και, όπως είναι φυσικό, η Microsoft έχει προβλέψει επίσης ένα Hub για όλα τα προγράμματα της σουίτας γραφείου Office 2010.
Αυτό δεν σημαίνει πως τα WinPho 7 δεν έχουν και αδύνατα σημεία, όπως ότι προς το παρόν δεν υποστηρίζουν Flash (το πρόγραμμα της Αdobe που αναπαράγει την πλειονότητα των ιντερνετικών βίντεο), δεν δίνουν τη δυνατότητα «αντιγραφής και επικόλλησης», ενώ δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών, εκτός από αυτές που έχει συμπεριλάβει η ίδια η Microsoft στο λειτουργικό. Ισως όμως το σημαντικότερο είναι πως οι 1.000 applications που υπάρχουν ήδη για τα WinPho 7 δεν μπορούν να συγκριθούν με την ποικιλία των εφαρμογών από τρίτους προγραμματιστές που κυκλοφορούν για άλλα smartphone. Αν και η εταιρεία συμπεριέλαβε μερικές πρωτότυπες υπηρεσίες στο λειτουργικό σύστημα που αναπληρώνουν εν μέρει το κενό – για παράδειγμα το Find My Phone, ώστε μέσω του Διαδικτύου ο χρήστης να μπορεί να εντοπίσει τη θέση του κινητού στον χάρτη, να καλέσει τη συσκευή ή ακόμη και να την κλειδώσει.
Ετσι κι αλλιώς, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς το μέλλον των Windows Phone 7 στην αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τη στιγμή μάλιστα που πολλά από τα παραπάνω αδύνατα σημεία αναμένεται να επιλυθούν με μεταγενέστερες αναβαθμίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το μέλλον θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα βρουν απήχηση οι νεωτερισμοί που εισήγαγε η Microsoft στη σχεδίαση του νέου λειτουργικού της.
4 προτάσεις
Τέσσερις συσκευές Windows Phone 7 αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, τα WinPho 7 θα κάνουν ντεμπούτο με το 3,8 ιντσών Optimus 7 της LG, το οποίο η κορεατική εταιρεία φρόντισε επίσης να «προικίσει» με αρκετές λειτουργίες, όπως τη δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς αρχείων multimedia σε άλλες συσκευές.Πιο ολοκληρωμένη είναι η πρόταση της HTC, η οποία θα κυκλοφορήσει άμεσα τρία smartphones WinPho 7 στην Ελλάδα, με τα ΗΤC 7 Τrophy και ΗΤC Μozart (μεγέθους 3,8 και 3,7 ιντσών αντίστοιχα) να ξεχωρίζουν επίσης για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου με υψηλή πιστότητα και την καταγραφή βίντεο ανάλυσης 720p. Το HTC HD7, από την άλλη, είναι εξοπλισμένο με μία «κινηματογραφική» οθόνη 4,3 ιντσών και ανάλυσης 480x800. Πάντως, το εικονικό πληκτρολόγιο των WinPho 7 δεν υποστηρίζει προς το παρόν ελληνικούς χαρακτήρες, κάτι που σημαίνει πως στα παραπάνω μοντέλα μπορείτε να διαβάσετε e-mail και sms στα ελληνικά, όχι όμως και να γράψετε.
source:kathimerini.gr