p

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Νέο επαναστατικό τσιπ υπόσχεται ακόμα ταχύτερους υπολογιστές


Η αμερικανική εταιρία πληροφορικής ΙΒΜ αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει μέχρι και δεκαπλάσια βελτίωση στις δυνατότητες των τσιπ.
Η καινοτομική νανοφωτονική τεχνολογία CMOS Integrated Silicon Nanophotonics, υπόσχεται μικρότερα, ταχύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα τσιπ που θα αυξήσουν τις ικανότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών του μέλλοντος.
Η νέα τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες, άρα δεν απαιτεί νέα εργαλεία και αναστατώσεις στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, καθώς απαιτούνται απλώς μερικές προσθήκες. Ενοποιεί ηλεκτρονικά και οπτικά εξαρτήματα στην ίδια πλακέτα πυριτίου, επιτρέποντας στα τσιπ των μεγάλων υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός αντί για ηλεκτρικά σήματα, όπως τα συμβατικά τσιπ, πράγμα που επιτρέπει την περαιτέρω σμίκρυνση των επεξεργαστών. Αυτή η σμίκρυνση, με τη σειρά της, ισοδυναμεί με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ.
Τα νέα τσιπ, που ενσωματώνουν τις οπτικές επικοινωνίες στο πυρίτιο (τα τρανζίστορ μοιράζονται το ίδιο υπόστρωμα πυριτίου με τις νανοφωτονικές διατάξεις), αποτελούν προϊόν των εργαστηρίων της ΙΒΜ μετά από δεκαετή έρευνα. Έτσι, το ίδιο πυρίτιο που συνιστά τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανζίστορ, μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για τη μετάδοση και τη μετατροπή φωτονίων μέσα στο τσιπ.
Η νέα τεχνολογία, την οποία ήδη κατοχύρωσε εμπορικά η αμερικανική εταιρία, αναμένεται να βελτιώσει δραστικά τις δυνατότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ΙΒΜ, ένα μόνο νανοφωτονικό τσιπ μπορεί να μεταδώσει terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SEMICON στο Τόκιο, έγινε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Exascale της ΙΒΜ, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία ενός υπερυπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να εκτελέσει ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς (δηλαδή ένα Exaflop) ανά δευτερόλεπτο. Ένας τέτοιος υπολογιστής θα είναι περίπου χίλιες φορές ταχύτερος από το σημερινό ταχύτερο μηχάνημα και θα έχει, για πρώτη φορά, σχεδόν την ίδια επεξεργαστική δύναμη με το ανθρώπινο μυαλό.
Όμως, εκτός από τους υπερυπολογιστές, τα νανοφωτονικά τσιπ μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε ποιοτικές παιγνιδο-κονσόλες για να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των δεδομένων ανάμεσα στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές.
source:agelioforos.gr