Έξι μήνες φυλακή και 1.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στον βασανιστή της Καλλιθέας, Παύλο Ταχτάλογλου, ο οποίος συνελήφθη στις 26 Δεκεμβρίου 2010 μετά από καταγγελίες των γειτόνων του καθώς συστηματικά, όπως αποδείχτηκε, κακοποιούσε το κουτάβι του.
Τα σπαραχτικά ουρλιαχτά του ζώου - το οποίο έκαιγε με κερί, καυτό νερό ή με άλλες καυστικές ουσίες - ακούγονταν στα διπλανά διαμερίσματα της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε στην Καλλιθέα επί της οδού Δημοσθένους 196. Πολλές φορές οι γείτονες είχαν δει το ταλαίπωρο το σκυλί να προσπαθεί να πηδήξει στο κενό από το μπαλκόνι ή να χώνει τη μουσούδα του στα κάγκελα, προκειμένου να ξεφύγει από τον σαδιστή ιδιοκτήτη του, ο οποίος το κλωτσούσε και του έριχνε με κατσαρόλα καυτό υγρό!
Τα τραύματα του ζώου επουλώνονται όσο ο καιρός περνάει χάρη στη φροντίδα των φιλόζωων και της κτηνιάτρου. |
Το δικαστήριο του επέβαλε την ανώτερη ποινή φυλάκισης που προβλέπει ο νόμος. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο νομοθέτης θεωρεί ότι είναι πλημμέλημα το να βασανίζει κάποιος τα ζώα, ενώ τα φιλοζωικά σωματεία ζητούν συστηματικά τη μετατροπή της κατηγορίας αυτής σε κακούργημα, προκειμένου τα δικαστήρια να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές στους δράστες.
Ο δικηγόρος του βασανιστή, του ανθρωπόμορφου αυτού κτήνους - που βασάνιζε συστηματικά το ζώο του και την περασμένη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 είχε δεχτεί επίθεση από φιλόζωους και γείτονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα - άσκησε έφεση. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την παράσταση της κας Ι. Παπαθεοδώρου, η οποία ήταν η δικηγόρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ζωοφιλικών Σωματείων.
Όμως εκείνη ήταν που συνέβαλε τα μέγιστα και για την προετοιμασία της δίκης αυτής που είχε αυτό το επιτυχές (για τη σωτηρία των ζώων) αποτέλεσμα. Όπως εξηγεί η Βιβή Κατηφόρη από το Φιλοζωικό Σωματείο «Αδεσποτολόγιο»: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα παιδιά που έκαναν την μήνυση και ήρθαν στο δικαστήριο να την υποστηρίξουν.
Χωρίς αυτούς τα πράγματα μπορεί να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά... Οι γείτονες έσωσαν τον Μανόλο, ούτε η Αστυνομία ούτε τα σωματεία που ενεπλάκησαν. Εμείς σαν σωματείο απλά προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το ζώο στην συνέχεια και να κυνηγήσουμε την καταδίκη του βασανιστή. Βέβαια, όπως είπε η μία από τους μάρτυρες: "Ο Μανόλο έσωσε τον εαυτό του που ούρλιαζε για να τον σώσουν".
Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη η γνωμάτευση και οι φωτογραφίες του ζώου και έφερε σαν μάρτυρα την αδερφή του κατηγορουμένου που δήλωσε ότι το σκυλάκι το είχε βρει πριν λίγο καιρό, το πήγε στον κτηνίατρο και ότι ακολουθούσε αγωγή. Και ότι επίσης αγαπούσε και φρόντιζε τα ζώα. Προσπάθησαν να θέσουν το θέμα του πώς βγήκε το ζώο από το σπίτι και το ότι δεν μας παραδόθηκε με εισαγγελική παρέμβαση παρόλα αυτά το δικαστήριο θεώρησε ότι το θέμα δεν είναι σχετικό με την υπόθεση.».
Η ποινή δεν είναι σοβαρή όμως περνάει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν μένουν ατιμώρητοι όσοι βασανίζουν και κακοποιούν τα ζώα. Τα ζώα έχουν δικαιώματα και οφείλουμε λόγω της ανωτερότητας της φύσης μας (!) να τα υπερασπιζόμαστε, από τους υπανθρώπους που τα αντιμετωπίζουν ως άψυχα αντικείμενα για κάθε χρήση!
zougla.gr