p

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ζημία 7,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Υγεία

Ογδόντα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές "λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων". Η οικονομική ζημία για το δημόσιο ανέρχεται στα 7.332.866 ευρώ.


Σύμφωνα με τα πορίσματα παρατυπίες έγιναν σε διαγωνισμούς αναλωσίμων υλικών, χρήση οστικών και άλλων μοσχευμάτων, παράνομες συνταγογραφήσεις γιατρών και άλλες παραβάσεις. 

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπέβαλε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενέργησε το 2010 στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως προκύπτει:

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
, μετά από έρευνα στις συμβάσεις για την προμήθεια ορθοπεδικού υλικού προκύπτει ζημία για το δημόσιο ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Δεν αποκλείεται το ποσό να είναι μεγαλύτερο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
, η ζημία για το δημόσιο σχετικά με τους διαγωνισμούς προμήθειας αναλώσιμων υλικών και συσκευών ανέρχεται σε περίπου 975.000 ευρώ. Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε μια ακόμη υπόθεση στο ίδιο νοσοκομείο που αφορούσε προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών για τα έτη 2005 - 2006 ποσού 16.938 ευρώ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
προκύπτει ζημία ύψους 830.000 ευρώ, σχετικά με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

Στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Καρδίτσας
, υπάλληλος του Κέντρου υπεξαίρεσε 2.280.000 ευρώ, με τα χρήματα να προέρχονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφορούσαν νοσήλια των παιδιών.

Επίσης, 22 γιατροί του Πειραιά
ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 1.670.000 ευρώ ζημιώθηκε από πλαστές συνταγές ασφαλισμένων.

Τέλος, από τους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρίες που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ εξοικονομήθηκαν από επιστροφές περίπου 2.500.000 ευρώ.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μιχάλης Σαμπατακάκης κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ανερχόταν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω διοικητής επί πέντε μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.
nooz.gr