Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι από τους 27 άνδρες που συνδέονται με τον φόνο, πάνω από τους μισούς παραμένουν ελεύθεροι.
Η ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη από αμερικανούς δημοσιογράφους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις άνδρες που έχουν καταδικαστεί για το φόνο του δημοσιογράφου δεν ήταν παρόντες την ώρα του εγκλήματος.
Ένα άλλο μακάβριο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι όταν οι τρομοκράτες έκοβαν το λαιμό του Περλ, η βιντεοκάμερα που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν σε λειτουργία.
Έτσι, επανέλαβαν την πράξη και δεύτερη φορά, συνοδεύοντάς την αυτή τη φορά με τον αποκεφαλισμό.
Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και επικεφαλής ήταν μια φίλη και συνάδελφος του Περλ, η Άσρα Νομάνι, με την οποία έμεναν ο δημοσιογράφος και η σύζυγός του στο Καράτσι όταν ο πρώτος έπεσε θύμα απαγωγής, τον Ιανουάριο του 2002.
«Το πιο συνταρακτικό στοιχείο που βρήκα είναι ότι τόσο πολλοί άνθρωποι ενεπλάκησαν στο φόνο και τόσο πολλοί παραμένουν ελεύθεροι», λέει στην Ιντιπέντεντ. «Κανείς δεν τόλμησε να δοκιμάσει να αποτρέψει αυτό το έγκλημα και να βοηθήσει τον Ντάνι».
Από τότε που δολοφονήθηκε ο Περλ, επικρατεί αβεβαιότητα για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Το 2002 καταδικάστηκαν ο Άχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σεΐχ και άλλα τρία άτομα. Ο πρώτος, που είναι γεννημένος στη Βρετανία, έχει κάνει έφεση κατά της απόφασης.
Το 2007, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ είπε στη διάρκεια μιας ανάκρισής του στον Κόλπο του Γκουαντάναμο ότι εκείνος προσωπικά αποκεφάλισε τον Περλ και έδωσε εντολή να σταλεί το σχετικό βίντεο στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι.
«Έκοψα με το ευλογημένο δεξί μου χέρι το κεφάλι του αμερικανοεβραίου Ντάνιελ Περλ στο Καράτσι του Πακιστάν», φέρεται να είπε ο Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ανάκριση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και το περιεχόμενό της είναι απόρρητο.
Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για εκείνη την κατάθεση. Έχει γίνει γνωστό ότι ο Μοχάμεντ βασανίστηκε από τους ανακριτές του (με το περίφημο waterboarding, όπου βουτούσαν το κεφάλι του υπόπτου στο νερό) και υπό την πίεση αυτή ομολόγησε τη συμμετοχή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το βίντεο που δείχνει το φόνο του Περλ δεν αποκαλύπτει καμιά στιγμή το πρόσωπο του εκτελεστή. Η έρευνα της Άσρα Νομάνι και των φοιτητών δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, όμως, χρησιμοποιεί μια νέα αμερικανική τεχνική και δείχνει ότι το χέρι του εκτελεστή ταιριάζει με το χέρι του Μοχάμεντ.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς ο τελευταίος ήλθε σε επαφή με τον Σεΐχ και τους άλλους απαγωγείς, που φαίνεται ότι στόχος τους ήταν τα λύτρα.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, όμως, ο Μοχάμεντ έλαβε οδηγίες από τον αιγύπτιο Σαΐφ αλ-Αντέλ, ένα στέλεχος της αλ-Κάιντα που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ο Μοχάμεντ και άλλα δύο άτομα έφτασαν στη συνέχεια στο κτίριο του Καράτσι όπου κρατούνταν ο δημοσιογράφος. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η τύχη του είχε κριθεί.
(Πηγή: The Independent)