p

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Άμεση λύση για την Ελλάδα ζητά η Χ. Κλίντον

Την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την οικονομική κρίση, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.



Οι επαφές της επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Έλληνα ομόλογο της και τον υπουργό Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εθιμοτυπικές χειραψίες μπροστά στο φωτογραφικό φακό συνοδεύτηκαν από πολλά χαμόγελα και σχόλια της κ. Κλίντον για την καλαίσθητη διακόσμηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου "Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί" που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα της Κύπρου απασχόλησε τη συνάντηση των δύο πολιτικών και των αντιπροσωπειών τους, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ελληνική πλευρά πάντως διαμήνυε πως δεν πρόκειται να δεχτεί «χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες» και ότι περιμένει μια επικοδομητική πρόταση από την Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει.

«Η φίλη και σύμμαχος Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα μας έχει δίπλα της», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Στ. Λαμπρινίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα» με φόντο τον Παρθενώνα.

Η κ. Κλίντον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει κάνει, υπογραμμίζοντας πως έχει πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ η επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ απένειμε τα εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα του Στολίσκου για τη Γάζα.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια η επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη.

Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την Αμερικανίδα υπουργό να εκφράζει για ακόμα μια φορά την στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση.

Συνάντηση με τον Α. Σαμαρά

Σήμερα στις 10.00 το πρωί η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών να «κλειδώσει» η πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Η.Π.Α.



newsbomb