p

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μπουτάν, το πιο ευτυχισμένο βασίλειο του κόσμου

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένας ασυνήθιστος βασιλιάς που πίστευε ότι η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία ήταν πιο σημαντική από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Μοιάζει με παραμύθι, αλλά είναι πραγματικότητα και συμβαίνει στο Μπουτάν.





Σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο γιγαντιαίες χώρες, την Ινδία και την Κίνα, και περικυκλωμένο από την οροσειρά των Ιμαλάϊων, το Μπουτάν έχει έκταση 40τ.χλμ, είναι δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, το όνομα της χώρας προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη bhotant που σημαίνει η άκρη του Θιβέτ ή από τη λέξη Bhu-uttan που σημαίνει ψηλή χώρα. Οι κάτοικοι το χαρακτηρίζουν επίσης ως «druk yul», που σημαίνει η «χώρα του δράκου των κεραυνών».

Πουνάκα

Οι πιστοί κρεμάνε πολύχρωμα σημαιάκια-σύμβολα των προσευχών τους

    
Για πολλούς αιώνες το μικρό αυτό βασίλειο κατάφερε να ζήσει απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο λόγω γεωγραφίας όσο και πολιτικής. Η κοινωνία, αυστηρά παραδοσιακή και αφοσιωμένη στο βουδισμό, ζούσε με βάση τρεις αρχές: την αρμονία, την ειρήνη και την ηρεμία. Μέχρι το 1960 στο Μπουτάν δεν υπήρχαν δρόμοι, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, μηχανοκίνητα οχήματα και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Ακόμα και σήμερα, η χώρα μοιάζει με ένα μέρος ξεχασμένο από το χρόνο με διάσπαρτους ναούς στις κορυφές των βράχων, στα βάθη των κοιλάδων και χωμένους μέσα στο πυκνό δάσος. Στα περισσότερα χωριά, τα σπίτια εξακολουθούν να χτίζονται όπως πριν από εκατοντάδες χρόνια με συμπαγή λάσπη, πέτρα και σφηνωμένους κορμούς. Επίσης, οι τοίχοι των κτισμάτων έχουν πάντα μια κλίση προς τα μέσα, ενώ τα παράθυρά τους είναι συνήθως πολύ φαρδιά και περίτεχνα διακοσμημένα. Πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να φορούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες: το γκο για τους άνδρες, ένας μακρύς χιτώνας που δένεται στη μέση με μια ζώνη, και το κίρα για τις γυναίκες, ένα πολύχρωμο φόρεμα μέχρι τον αστράγαλο.

Τίμπου

Ντετσένπου, μοναστήρι στο Τϊμπου
Το 2008 ο απόλυτος μονάρχης της χώρας αποφάσισε να κάνει μια ριζική αλλαγή: παρέδωσε το θρόνο στο γιο του και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Ξαφνικά μπήκε στη ζωή των κατοίκων η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ αλλά και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες της δύσης: το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η βία, η διαχείριση των σκουπιδιών και ο έλεγχος του πληθυσμού. Συγχρόνως, εισήγαγε το δείκτη της «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας» τοποθετώντας τον στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης.

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτός ο δείκτης και πώς μπορεί να τον μετρήσει κανείς, η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες απαντήσεις, ισχυρίζεται, όμως, ότι στόχος της είναι να στηρίξει την οικονομία στις αρχές του βουδισμού και να ακολουθήσει τέσσερις βασικούς άξονες: τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση και προώθηση των πολιτιστικών αξιών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της σωστής διακυβέρνησης. Πρακτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στα ομορφότερα σημεία της χώρας, εκεί που σε άλλες περιπτώσεις θα χτίζονταν πεντάστερα ξενοδοχεία προσιτά μόνο στους πλούσιους, στο Μπουτάν φτιάχνουν ναούς, στους οποίους μπορούν να πάνε όλοι. Και για όσους εξακολουθούν να αμφιβάλλουν, οι μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί, δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Μπουτάν είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός της Ασίας και ένας από τους πιο ευτυχισμένους του κόσμου.

Ταγκσάνγκ, η «φωλιά της τίγρης»
Τυπικά ζώα του Μπουτάν Photos: credit tourism.gov.bt 
Σήμερα, έχοντας ξεπεράσει μια περίοδο έντονης κρίσης, το Μπουτάν αναπτύσσει με γρήγορους ρυθμούς τη βαριά βιομηχανία και τον τουρισμό, ελέγχοντας συγχρόνως τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, με το οποίο οι κάτοικοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Η κυβέρνηση ελέγχει επίσης τον αριθμό των επισκεπτών που εισέρχονται στη χώρα. Το 2010, ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου τις 27.000, ενώ το 1974 ήταν μόλις 300. Για να εισέλθει κάποιος στη χώρα θα πρέπει είτε να είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, είτε να συμμετέχει σε κάποιο εγκεκριμένο από αυτήν πρόγραμμα τουριστικού γραφείου.
Αν θέλετε να πάρετε κι εσείς μια γεύση της ευτυχίας κάντε εγκαίρως τις προετοιμασίες σας και βάλτε πλώρη για Μπουτάν: περιπλανηθείτε στα δάση και τις κοιλάδες, σκαρφαλώστε σε μοναστήρια χτισμένα στα πιο απίθανα σημεία, γνωρίστε από κοντά τους κατοίκους και την πολιτιστική παράδοση της χώρας, ζήστε την πνευματικότητα του βουδισμού μαχαγιάνα, κρεμάστε το δικό σας σημαιάκι προσευχής για να το παρασύρει ο άνεμος στον ουρανό και ανακαλύψτε την τελευταία shangri-la, τον τελευταίο παράδεισο επί γης.
Κοιλάδα του Πάρο


Hot Spots

Πάρο
Η κοιλάδα του Πάρο στα 2.250μ. είναι το σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες διαδρομές μέσα στη χώρα. Εδώ θα δείτε ορυζώνες και χωράφια με μηλιές, αγροικίες και ναούς από διάφορες εποχές, με τους τελευταίους να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της περιοχής. Κρεμασμένοι όπως είναι στις άκρες των βράχων, θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε για να τους επισκεφθείτε, ωστόσο αξίζει να ταλαιπωρηθείτε λίγο γιατί στο τέλος η πνευματική αποζημίωση είναι μεγάλη. Για να ζήσετε την έντονη ζωή του Πάρο, συγχρονίστε την επίσκεψή σας με το μεγάλο φεστιβάλ του, ενώ αν προτιμάτε πιο ήρεμες διακοπές προτιμήστε τις εκδηλώσεις στα χωριά, όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη σπορά ή το θερισμό μαζί με τους ντόπιους αγρότες. Τέλος, το ταξίδι σας στο Μπουτάν δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο αν δεν επισκεφθείτε το Ταγκσάνγκ, τη «φωλιά της τίγρης». Ο ναός αυτός του 8ου αιώνα, χτισμένος κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται στα 700μ. πάνω από την κοιλάδα του Πάρο και είναι ορατός από πάρα πολλά σημεία. Εδώ σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους προσγειώθηκε ο Γκούρου Ρίνποτσε (Παντμασαμπάβα) και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ιερά σημεία της χώρας.

Πουνάκα
Η Πουνάκα συνδέεται άρρηκτα με κάποια από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Μπουτάν: από το 1637 μέχρι το 1907 αποτελούσε την πρωτεύουσα της χώρας και εδώ διενεργήθηκε η πρώτη Εθνοσυνέλευση. Βρίσκεται στην καρδιά της χώρας σε υψόμετρο 1.300μ., γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο χαμηλά σημεία της χώρας. Εδώ θα δείτε το ομώνυμο ντζονγκ, που έχει υποστεί κατά καιρούς καταστροφές από σεισμούς και φωτιές, έχει όμως πλήρως ανακατασκευαστεί και οι αίθουσές του είναι διακοσμημένες με εντυπωσιακά έργα ξυλογλυπτικής. Από την Πουνάκα μπορείτε να εξορμήσετε στο ναό Τσίμι Λάκανγκ που είναι αφιερωμένος στον Ντρούκπα Κίνλεϊ, έναν μοναχό του 16ου αιώνα, το όνομα του οποίου συνδέεται με φαλλικά σύμβολα και λέγεται ότι «χαρίζει» παιδιά στα ζευγάρια που τον επισκέπτονται.
Το Φεστιβάλ του Πάρο Βουδιστές μοναχοί Photos: courtesy tourism.gov.bt
Γκάνγκτεϊ
Στο ήσυχο χωριό Γκάνγκτεϊ που βρίσκεται στην κοιλάδα Phobjikha, σε υψόμετρο 3.0000μ., μπορείτε να επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι. Οι μοναχοί θα σας καλέσουν στα ιδιαίτερα διαμερίσματά τους για «τσάι και συμπάθεια». Η γύρω περιοχή αποτελεί Εθνικό Πάρκο, γι’ αυτό περπατώντας μπορεί να συναντήσετε πολλά απειλούμενα είδη. Τέλος, από το Γκάνγκτεϊ ξεκινάει και μια διαδρομή μισής μέρας προς την κορυφή του Lawala Pass, μια εμπειρία που ενδυναμώνει το σώμα και το πνεύμα.

Τίμπου
Η πρωτεύουσα της χώρας, το Τίμπου βρίσκεται σε υψόμετρο 2.400μ. και είναι το διοικητικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Χτισμένο πάνω από τον ποταμό Thimphu Chhu, είναι περικυκλωμένο από πυκνό δάσος και συνδυάζει με επιτυχία την παράδοση με τη σύγχρονη ταυτότητά του. Εδώ κατοικεί και ο βασιλιάς με τη βασιλική οικογένεια, καθώς και οι περισσότεροι ξένοι και οι πολιτικοί. Αξίζει να δείτε το βοτανικό κήπο με τις εντυπωσιακές ορχιδέες, τους αγώνες τοξοβολίας, που είναι και το εθνικό άθλημα, την Εθνική Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου (οι σελίδες του μπορούν καλύψουν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο!) και την υπαίθρια αγορά που λαμβάνει χώρα κάθε σαββατοκύριακο κοντά στον ποταμό Τίμπου. Εδώ θα βρείτε εκπληκτικά βουδιστικά έργα, είδη λαϊκής τέχνης, υφαντά και γλυπτά. Μόνο προσέξτε τι θα αγοράσετε γιατί απαγορεύεται να βγάλετε έξω από τη χώρα αντικείμενα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία των 100 χρόνων.

Μπούμτανγκ
Η Μπούμτανγκ βρίσκεται στο κεντρικό κομμάτι της χώρας και αποτελείται από 4 μεγάλες κοιλάδες. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο με πολλούς ναούς και ντζονγκ, καθώς και με μερικές από τις πιο εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις. Στην κυριότερη κοιλάδα, την Τσόκσορ, θα δείτε τους πιο σημαντικούς ναούς και παλάτια του βασιλείου, όπως το Τζακάρ Ντζονγκ, το μεγαλύτερο της χώρας που χτίστηκε το 1549 και το χωριό Νγκάλακανγκ όπου οι ντόπιοι υποδέχονται τους επισκέπτες τους με μια ειδική τελετή. Σε απόσταση 10χλμ. από την Τσόκσορ υψώνεται ο ναός Τζάμπα Λακ Χανγκ, όπου κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται το πιο φαντασμαγορικό φεστιβάλ του Μπουτάν.


Food

Το εθνικό πιάτο του Μπουτάν περιλαμβάνει καυτερές πιπερίτσες (ema) με μία σάλτσα τυριού και ονομάζεται emadatse. Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, άσπρο και κόκκινο ρύζι, καθώς και κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Παρόλο που οι ντόπιοι σεφ έχουν μια έντονη ροπή προς τα καυτερά φαγητά, όταν μαγειρεύουν για τους τουρίστες προσπαθούν να την περιορίζουν.



Stay


Taj Tashi




Photos: courtesy tajhotels.com  
Το Taj Tashi βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας Τίμπου και συνδυάζει με επιτυχία την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Dzong με το μοντέρνο σχεδιασμό. Διαθέτει περίπου 65 δωμάτια και σουίτες και προσφέρει ειδικές υπηρεσίες για τη διατήρηση της φυσικής και της πνευματικής ισορροπίας.


 

Amankora





Photos: courtesy amanresorts.com  
Η κορυφαία αλυσίδα ξενοδοχείων Aman Resorts διαθέτει στο Μπουτάν μικρές μονάδες που μπορούν να σας φιλοξενήσουν σε κάθε κομμάτι της περιπλάνησής σας. Τα 5 Amankora θα τα βρείτε στο Τίμπου, την Γκάνγκτεϊ, την Μπούμτανγκ, την Πουνάκα και το Πάρο. Εξωτερικά μπορεί να μοιάζουν με ναούς, ντζόνγκ ή αγροικίες, στο εσωτερικό τους όμως θα βρείτε τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου των Aman.



Zhiwa Ling Ηotel


    

Photos: courtesy zhiwaling.com  
Χτισμένα σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην κοιλάδα του Πάρο, τα 45 δωμάτια του ξενοδοχείου Zhiwa Ling συνδυάζουν τα παραδοσιακά στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής με τη σύγχρονη τεχνολογία. Θα σας εντυπωσιάσουν οι ξυλόγλυπτες και πολύχρωμες επιφάνειες και τα πέτρινα διακοσμητικά, ενώ στα εστιατόριά του μπορείτε να απολαύσετε τοπική και διεθνή κουζίνα.


 

Uma Paro


    

Photos: courtesy como.bz   
Στην κοιλάδα του Πάρο, το ξενοδοχείο Uma Paro της γνωστής αλυσίδας Como Hotels & Resorts στεγάζεται στο σπίτι ενός παλιού αριστοκράτη. Η διακόσμηση στα δωμάτια και τις σουίτες είναι προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ στις αρχές του 2012 αναμένεται να ανοίξει και μια μίνι βερσιόν του ήδη υπάρχοντος ξενοδοχείου με 11 σουίτες και ένα Como Shambhala Spa...


www.thea.gr