p

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ξεκίνησε το φοροκυνηγητό - Μείωση φορολογικών συντελεστών

Ραγδαίες αλλαγές αναμένεται να φέρει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το νέο φορολογικό σύστημα που βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και φορείς της αγοράς, προκειμένου να πάρει τη μορφή του νομοσχεδίου και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.


Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων των ακινήτων. Επιπροσθέτως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ. Στις δηλώσεις του κατά της διάρκειας της έναρξης του διαλόγου, ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αλλαγών στη φορολογία θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα, που σημαίνει ότι ελαφρύνσεις που θα έχουν αποτέλεσμα απώλεια εσόδων θα οδηγούν σε παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος για την κάλυψη των απωλειών αυτών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων, ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%, ενώ στον κλάδο της οικοδομής προσανατολίζεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20%, αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».

Για τη φορολογία εισοδήματος τόνισε ότι «δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων». Προδιαγράφοντας τις κυβερνητικές προθέσεις για τις φοροαπαλλαγές ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%».

Το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ από τον ηλεκτρονικό τζόγο

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, επισήμανε με δηλώσεις του ότι το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον τζόγο στο διαδίκτυο, προαναγγέλλοντας ότι ήδη εξετάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο για τον έλεγχο των συναλλαγών από το διαδίκτυο. Ειδικότερα ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «ο τζίρος των τυχερών παιγνιδιών μέσα από το διαδίκτυο υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ σε 5 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο σε 2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται άθελά τους συνεργοί σε αυτήν τη φοροδιαφυγή, αφού οι συγκεκριμένες συναλλαγές στο διαδίκτυο γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

Σχετικά με τη νέα υπηρεσία, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι θα έχει τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού κι επιχειρηματικού απορρήτου και θα προχωρά σε άμεσους ελέγχους ατόμων για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικού εγκλήματος κι άλλων σχετικών παραβάσεων.

«Το ημερολόγιο της φοροκαταιγίδας»

Κάθε μήνα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν «ραβασάκια» από τις εφορίες προκειμένου να αποπληρώσουν εισφορές και ειδικά τέλη.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για Ι.Χ άνω των 1929 κ.εκ., σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Η αρχή θα γίνει με την αποστολή σημειωμάτων για την καταβολή της εισοδηματικής εισφοράς, για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

real.gr