p

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

H σκοτεινή πλευρά του μάγου του Οζ (video)

Η συνωμοσία που λατρεύουν οι ροκάδες αλλά σιχαίνονται οι Pink Floyd...


Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής ροκ αστικός μύθος: το άλμπουμ «The dark side of the Moon» των Pink Floyd λειτουργεί ως σάουντρακ στο κλασικό τεκνικολόρ παραμύθι του Βίκτορ Φλέμινγκ «Ο μάγος του Οζ».


Σύμφωνα με τους συνωμοσιολάγνους, αν ξεκινήσει κανείς το άλμπουμ τη στιγμή που το λιοντάρι της MGM βρυχάται για τρίτη φορά στην οθόνη, τότε υπάρχει απόλυτη ταύτιση της εικόνας του dvd με τον ήχο του cd.


Μάλιστα ο συγχρονισμός δεν σταματά εκεί αλλά υπάρχουν κάποιες σκηνές όπου το σενάριο της ταινίας ταυτίζεται με τους στίχους των τραγουδιών. Στη σκηνή π.χ. που το Σκιάχτρο χορεύει, ακούγεται η φράση «Got to keep the loonies on the path» («πρέπει να κρατήσουμε τους τρελούς υπό έλεγχο») από το τραγούδι «Brain damage». Όταν πάλι η Ντόροθι ακουμπά το αφτί της στο στήθος του Τενεκεδένιου, αντηχεί μια καρδιά που χτυπάει ρυθμικά. Πώς γίνεται όμως ένα άλμπουμ που μετά βίας ξεπερνάει τα 42 λεπτά να επενδύσει καρέ-καρέ μια ταινία που διαρκεί μία ώρα και 45 λεπτά είναι κάτι που μάλλον δεν εξηγείται και τόσο εύκολα!

The Dark Side of Oz from Bryan Pugh on Vimeo.
Πριν από τέσσερα χρόνια ένας ηχολήπτης από το Μπρούκλιν πάντρεψε το άλμπουμ του 1973 με την ταινία του 1939, σε ένα βίντεο με τίτλο «Η σκοτεινή πλευρά του Οζ». Και παρόλο που οι Pink Floyd αρνούνται οποιονδήποτε συσχετισμό, η ταύτιση σε κάποιες στιγμές είναι εντυπωσιακή.

Μάλιστα κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί παραστάσεις από θεατρικά γκρουπ όπου παίζεται η μουσική του Dark Side με το "Μάγο του Οζ" ως φόντο, όπως αυτή του Next Door Theater στη Μασαχουσέτη και το Feanoart Entertainment στην Καλιφόρνια.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!