p

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κλείδωσε η συμφωνία – Στο 53,5% το κούρεμα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία...
έπειτα από δεκατετράωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από τη δική του πλευρά έκανε λόγο για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

Διαβάστε το χρονικό των διαπραγματεύσεων:

05:20: ΕΚΤ και ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι ο Τ. Νταλάρα και ο ΙΙF δέχθηκαν κούρεμα 53,5%. H οροφή του νέου δανείου παραμένει στα 130δις, σύμφωνα με αξιωματούχο που μέχρι πριν λίγο βρισκόταν στη διαπραγμάτευση, η οποία κράτησε συνολικά 14 ώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια του πρώτου δανείου, όμως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται να μετάσχει άμεσα στο λεγόμενο OSI. Δεν αποκλείεται έμμεση συμμετοχή μέσω της διανομής κερδών. Η συνολική απομείωση που θα υποστούν οι ομολογιούχοι υπολογίζεται στο 75%.

05:00: Ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 121% ως το 2020.

04:51: Νεότερες πληροφορίες της γαλλικής υπηρεσίας του Reuters ανέφεραν ότι η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών υποχώρησε και δέχθηκε ακόμα και το 53,5%. Η γερμανική πλευρά δοκίμασε να αυξήσει την πίεση κοντά στο 55%. 10 θα είναι οι πρώτοι επιθεωρητές που θα φτάσουν στην Αθήνα στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας, επιβεβαίωσε πηγή της δανέζικης προεδρίας. Ο καθένας με την ομάδα του σχολιάζει η Κομισιόν.

04:14: Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε το PSI τώρα συζητάται το OSI. Αναμένεται κοινή συνέντευξη Γιούνκερ, Ρεν, Λαγκάρντ, Παπαδήμου και Βενιζέλου αν και όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

03:50: Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες του eurogroup καθώς ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με το IIF. Άγνωστη παραμένει ακόμα η κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Βέβαια, η φράση ότι το 50% είναι η τελική τους προσφορά take it or leave it που φέρεται να είπε στους υπουργούς ο Τσάρλς Νταλάρα μάλλον είναι ενδεικτική της κατάληξης.

01:43: Πηγή προσκείμενη στον Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «το παιδί είναι έτοιμο, κάποιος πρέπει όμως να το ξεγεννήσει». Η δήλωση ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι 17 και το IIF είναι κοντά σε συμφωνία.

00:10: Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του eurogroup. Οι εργασίες διακόπηκαν, προκειμένου να γίνει νέα παράλληλη διαβούλευση μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών, της Τρόικας και του euro working group. Σε αυτή συμμετείχαν οι Τσάρλς Νταλάρα εκπροσωπώντας τους ιδιώτες πιστωτές, ο Πόλ Τόμσεν εκ μέρους της Τρόικας και μέλη του euro working group. Στόχος της νέας διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι να βρεθεί ο τρόπος κάλυψης της «μαύρης τρύπας» ύψους 5,5 δις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, εφόσον δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης του κενού των 5,5 δις τότε οι διαβουλεύσεις θα σταματήσουν με πρόβλεψη το χρέος να ανέρχεται στο 123% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου στο 120%.

Τι προηγήθηκε

Με τη συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου συνεχίζονται οι εργασίες του eurogroup που αναμένεται να λάβει διαστάσεις μαραθώνιου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές.

Παράλληλα σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλη διαπραγμάτευση για αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες παράλληλη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSIστο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που στη συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμμετέχουν σε παράλληλη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Γιόζεφ Άκερμαν.

Δηλώσεις:

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/27.10.2011», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η χώρα «κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης».



Η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.



«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.



Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες όπως και ο ελληνικός λαός, τώρα θα πρέπει και τα άλλα μέρη να καταβάλουν επίσης τις δικές τους προσπάθειες, και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να εργαστεί πάνω σ' αυτές τις βάσεις» είπε η Κριστίν Λακάρντ.

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου
http://www.real.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!
 
Bαριέσαι; Παίξε Τάβλι και πολλά άλλα παιχνίδια με Έλληνες παίκτες online κάνε κλικ εδώ και ξεκίνα το παιχνίδι!