p

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πόνος στο στομάχι: 7 λόγοι που θα σας οδηγήσουν στο γιατρό

Πότε ο πόνος στο στομάχι είναι κάτι περισσότερο; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να βρείτε την αιτία του πόνου και ποια βότανα βοηθούν;

Αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να τις προσέξετε γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό που πιστεύετε. Ορισμένες φορές ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη σοβαρή πάθηση ή η γαστρίτιδα που μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μπορεί να είναι διαταραχή στο ήπαρ ή η χοληδόχος κύστη να μη λειτουργεί σωστά. Διαβάστε παρακάτω 7 λόγους που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γαστρεντερολόγο για μια λεπτομερή διάγνωση για να αντιμετωπίστε άμεσα και δραστικά την αιτία που προκαλεί τους πόνους στο στομάχι.


1ος λόγος: Αν έχετε δυσπεψία συνέχεια και σε μεγάλο βαθμό, πόνο και σφίξιμο στο άνω μέρος της κοιλιάς, τότε ίσως έχετεπεπτικό έλκος.

2ος λόγος: Εμετοί με έντονους πόνους στην κοιλιά ίσως είναι σημάδια γαστρεντερίτιδας.

3ος λόγος: Έντονοι πόνοι στο στέρνο που φτάνουν και στο πίσω μέρος. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και αν οι εξετάσεις είναι «καθαρές», τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι γαστρεντερολογικό.

4ος λόγος: Αν κυρίως τις πρωινές ώρες ξυπνάτε από πόνο στην άνω κοιλιά (επιγάστριο) και έχετε τάση για εμετό ή κάνετε εμετό μετά από λίγη κατανάλωση τροφής, τότε πρέπει να ελέγξετε το πάγκρεας.

5ος λόγος: Αν υπάρχουν διαταραχές στις κενώσεις και κοιλιακό άλγος, τότε ίσως πρόκειται για σπαστική κολίτιδα (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

6ος λόγος: Αναιμία χωρίς εμφανή αιτιολογία θα πρέπει να σας οδηγήσει σε έλεγχο του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού γιατί η απώλεια αίματος ορισμένες φορές είναι απειροελάχιστη και δεν μπορείτε να την καταλάβετε.

7ος λόγος: Θα πρέπει να επισκεφτείτε ακόμη τον γαστρεντερολόγο αν παρουσιάσετε: ανορεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσκολία στην κατάποση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, αίσθημα πνιγμού, εμετούς και σταδιακή απώλεια βάρους.

Η διάγνωση

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη το ιστορικό σας και αν χρειαστεί θα κάνει ορισμένες εξετάσεις που θα του επιτρέψουν να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τα αίτια του πόνου σας. Γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα και βιοχημικός-αιματολογικός έλεγχος θα δώσουν στον γαστρεντερολόγο την πραγματική εικόνα του προβλήματος και ανάλογα θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Τα βότανα που ανακουφίζουν

Υπάρχουν ορισμένα βότανα που μπορούν να καταπραΰνουν τις στομαχικές διαταραχές. Η λήψη τους ωστόσο πρέπει να γίνεται αφού πρώτα ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο και να αποφεύγονται από έγκυες γυναίκες. Αυτά που μπορούν να βοηθήσουν είναι: Χαμομήλι(έγχυμα), μάραθο(αφέψημα και έγχυμα), δεντρολίβανο(έγχυμα), δίκταμο(αφέψημα).