p

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Διαιτητική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Διαιτολόγιο που κρατά τον οργανισμό δυνατό και εφοδιασμένο με θρεπτικά συστατικά

Η στεφανιαία νόσος (αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών) είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμίας του μυοκαρδίου δηλαδή μειωμένης τροφοδότησης του μυοκαρδίου με αίμα. Η στεφανιαία νόσος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τη στηθάγχη και το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες του δυτικού κόσμου. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εκδήλωση και ανάπτυξη της νόσου.

Τα βασικά σημεία αλλαγής:

- Αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς.
- Άμεση απώλεια βάρους όταν αυτό είναι αυξημένο.
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με ήπια αεροβική άσκηση.
- Ρύθμιση και συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (<=115/75mmHg)
- Διακοπή του καπνίσματος.
- Περιορισμός του αλκοόλ.
- Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.
- Ρύθμιση και παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.
- Μειωμένη κατανάλωση Na. Με προσοχή στις κρυφές πηγές αυτού (όπως είναι οι τυποποιημένες σάλτσες, οι κονσέρβες)

Διαιτητική Αντιμετώπιση:

Μία ιδανική δίαιτα θα πρέπει να ενθαρρύνει το άτομο για μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα στηρίζεται στην:

- μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα ραφιναρισμένων και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
- αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) καθώς επίσης και την κατανάλωση σύνθετων δημητριακών.
- αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών, την κατανάλωση δηλαδή τροφών πλούσιων σε ω3, ω6 λιπαρά όπως τα ψάρια, τα χόρτα, τα φυτικά λάδια.
- μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά
μέτρια πρόσληψη ανάλατων ξηρών καρπών.
- μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών κ αναψυκτικών με ζάχαρη.
- κατανάλωση πουλερικών κ άσπρου κρέατος.

Ένα διαιτολόγιο με βάση τα παραπάνω προσφέρει στον οργανισμό πλούσια θρεπτικά συστατικά τόσο σε μακροθρεπτικά όσο και σε μικροθρεπτικά και καθιστά τον οργανισμό δυνατό και εφοδιασμένο επαρκώς για όλες του τις λειτουργίες και ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αποτελούν απλές οδηγίες και πως το κάθε άτομο είναι μοναδικό και χρίζει ατομικού , εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος σταθμισμένο στις προσωπικές του απαιτήσεις.

Πηγή: iator.gr