p

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καλά νέα: Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου αύριο!

Τα καλά νέα: Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου αύριο.


Τα άσχημα: Τέλος του κόσμου σ’ ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Δυσαρεστημένοι όσοι περίμεναν πως με το τέλος του κόσμου μ΄έναν κατακλυσμό για παράδειγμα, θα τέλειωναν και τα προσωπικά τους προβλήματα, όπως υποστηρίζει και ο αμερικανο-ρώσος συγγραφέας Alexander Genis που ζει στη Νέα Υόρκη.

Στη ζούγκλα του Γιουκατάν, εκεί στην πυραμίδα των Μάγια, ξεφύτρωσε για πρώτη φορά ο μύθος του τέλους του κόσμου για τις 21 Δεκεμβρίου 2012.

Τότε θα έχει συμπληρωθεί η 13η Baktun – που έχει ξεκινήσει στις 11 Αυγούστου του 3114 π.Χ. Το ακούς κι από τον Μεξικανό οδηγό που ξεναγεί τους τουρίστες. Και λέει ασυναρτησίες, όπως: «Μετά τον μεγάλο κατακλυσμό όλοι έγιναν ψάρια. Μετά τις αστραποβροντές, πίθηκοι. Μετά την φωτιά έγιναν γαλοπούλες και τώρα η Γη θα καταστραφεί από κατακλυσμό και αίμα».

Πολλοί παίρνουν την «προφητεία των Μάγια» στα σοβαρά. Είναι όμως κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας κατακλυσμός με το τέλος του κόσμου θα έλυνε όλα τους τα προβλήματα.

Είναι κι εκείνοι που περιμένουν τη σύγκρουση με τον αστεροειδή, που όμως δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του, μία ημέρα ΠΡΙΝ.

Το πρόβλημα είναι πώς έχουμε ζήσει ως τώρα, χωρίς να έχουμε διαβάσει την Αποκάλυψη του Ιωάννη και χωρίς να έχουμε ακούσει την Ωδή στη Χαρά, από την 9η του Μπετόβεν.

Ο αστεροειδής «Μελαγχολία» έρχεται να καταστρέψει το κράτος των δεινοσαύρων. Το σύμπαν όμως αδιαφορεί για τις ζωές μας επειδή δεν έχει τέλος.

Και τι να κάνουμε τώρα με τη συγκέντρωση τόσης άχρηστης γνώσης; Ο δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τριέρ ψάχνει να βρει διέξοδο από τα κείμενα του Ντοστογιέφσκι.

Μια πρόταση είναι να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια καλύβα σε έναν αγρό, και να παρακολουθήσουμε –τελικά- δίπλα στη φύση πως ΔΕΝ θα έρθει το ΤΕΛΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ αύριο. Και να διηγούμαστε κι άλλα παραμύθια στα παιδιά.

Ο Νεύτονας δεν μπόρεσε να μας σώσει. Ας απολαύσουμε την πανδαισία του Μπετόβεν, αφού γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει αθανασία, ώστε να περιμένουμε δύο δισεκατομμύρια χρόνια…

(*) Ο Alexander Genis είναι Ρωσοαμερικανός συγγραφέας, παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και αρθρογράφος στη ρωσική εφημερίδα "Izvestia."