p

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τα αναψυκτικά διαίτης μάς προκαλούν κατάθλιψη;

Τα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες ή με τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να συσχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σε περισσότερους από 250.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στην ομάδα εκείνων που έπιναν συχνά αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά. Εκείνοι που κατανάλωναν τέσσερα ποτήρια ή κουτάκια αναψυκτικών διαίτης την ημέρα διέτρεχαν κατά 1/3 υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.


Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Εκείνοι που κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα ήταν κατά 10% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Honglei Chen του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Institutes of Health) στη Βόρειο Καρολίνα δήλωσε ότι: «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης ή η αντικατάστασή τους με σκέτο καφέ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες, για να διερευνηθεί ο συσχετισμός που εντόπισαν.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.