p

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οι 10 εξισώσεις που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας

Τελικά τα μαθηματικά είναι η γλώσσα με την οποία εξηγούμε το Σύμπαν ή μήπως – τελικά- η γλώσσα στην οποία γράφτηκε ο Κόσμος;


Και αν ισχύει το δεύτερο, ποιος δημιούργησε τα μαθηματικά;

Ίσως θέλουμε ακόμη πάρα πολύ καιρό για να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα. Ίσως δεν τα απαντήσουμε και ποτέ.

Το βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί έχουν δύναμη, είναι πανίσχυροι. Και σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνον εξηγούν αλλά και αλλάζουν τον κόσμο.

Ιδού λοιπόν οι 10 εξισώσεις που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας

 

 

Πυθαγόρειο θεώρημα
Το άθροισμα των τετραγώνων των δυο κάθετων πλευρών ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο.

Σημασία: η βασικότερη εξίσωση της γεωμετρίας, που τη συνδέει με την άλγεβρα και αποτελεί τη βάση της τριγωνομετρίας. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα προσανατολισμού και εντοπισμού θέσης, ούτε καν τα σημερινά GPS.

Λογάριθμοι
Λογάριθμος ενός αριθμού είναι η δύναμη στην οποία πρέπει να υψωθεί ένας δεδομένος αριθμός, η βάση, ώστε να παραχθεί αυτός ο αριθμός.

Σημασία: Έκαναν τους υπολογισμούς για μηχανικούς και αστρονόμους απείρως πιο γρήγορους και ακριβείς. Ακόμη και οι υπολογιστές δεν κατάφεραν να τους παραγκωνίσουν ενώ βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή και στη μέτρηση των επιπτώσεων της ραδιενέργειας.

Ο νόμος του Νεύτωνα για τη βαρύτητα

Ή άλλως ο νόμος της παγκόσμιας έλξης.

Σημασία: Μα θέλει και ρώτημα; Είναι ο νόμος που διέπει τον κόσμο, τουλάχιστον στον πλανήτη μας. Μηχανική, τεχνολογία του διαστήματος κλπ δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς το νόμο αυτό.

Ο τύπος του Euler

Περιγράφει το σχήμα και τη δομή του χώρου ανεξαρτήτως ευθειών.
Σημασία: Η θεμελιώδης αρχή της τοπογραφίας αλλά και του τρόπου λειτουργίας της διπλής έλικας του DNA.
Η κανονική κατανομή
Καθορίζει την τυπική κατανομή πιθανοτήτων. Ως σχήμα είναι μια καμπύλη σε σχήμα καμπάνας καμπάνας στο οποίο η πιθανότητα παρατήρησης ενός σημείου είναι μεγαλύτερη κοντά στο κέντρο – σημείο ισορροπίας και μειώνεται ταχύτατα καθώς απομακρυνόμαστε.
Σημασία: Ο θεμέλιος λίθος της στατιστικής χωρίς την οποία καμία κοινωνική αλλά και πολλές άλλες επιστήμες δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Η εξίσωση του Maxwell
Περιγράφει τη σχέση μεταξύ ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου.
Σημασία: Ραντάρ, τηλεόραση, τηλεπικοινωνίες και πολλές άλλες σύγχρονες τεχνολογίες που βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χωρίς την παραπάνω εξίσωση.
Ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής
Σύμφωνα με το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα, η εντροπία, δηλαδή η αταξία ενός συστήματος τείνει, αν αφεθεί μόνο του, να αυξηθεί.
Δηλαδή δεν μπορεί από μόνο του ένα σύστημα να πάει σε κατάσταση μεγαλύτερης τάξης, αλλά τείνει σε κατάσταση μεγαλύτερης αταξίας.
Σημασία: Με εφαρμογές σχεδόν σε κάθε επιστήμη, από την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος μέχρι τη μηχανική, θεμελιώνει επίσης την γνώση μας για το πώς η ύλη συνίσταται από άτομα.
Η θεωρία της σχετικότητας
Η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο.
Σημασία: Είναι ίσως η πιο γνωστή εξίσωση στην ιστορία. Άλλαξε πλήρως τη γνώση μας για την ύλη και το Σύμπαν. Χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατη η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Η εξίσωση του Schrödinger
Εξηγεί την ύλη ως κύμα, ενέργεια, όχι ως σωματίδια.
Σημασία: Έφερε την επανάσταση στη φυσική δίνοντας... θέαση στο μικρόκοσμο, στην ύλη στις στοιχειώδεις και μικρές κλίμακες. Η αντίληψη ότι τα σωματίδια σε αυτή την κλίμακα υπάρχουν σε διαφορετικές πιθανές καταστάσεις είναι επαναστατική. Αναγκαία στις εφαρμογές που αφορούν ημιαγωγούς και τρανζίστορ, συνεπώς θεμελιώδης για την τεχνολογία των υπολογιστών.
Η εξίσωση Shannon για την εντροπία
Υπολογίζει την ποσότητα των δεδομένων που περιέχονται σε ένα τμήμα ενός κώδικα βάσει των πιθανοτήτων των συμβόλων που τον απαρτίζουν.
Σημασία: Η εξίσωση της εποχής της πληροφορίας! Αφορά ο, τιδήποτε έχει να κάνει με την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνολογία του διαδικτύου.