p

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η θρεπτική αξία του ψωμιού

Περισσότερα οφέλη για την υγεία προσφέρει το ολικής άλεσης

Ένα από τα βασικά συστατικά του πρωινού είναι το ψωμί. Είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά μαζί με άλλα δημητριακά.

Το ψωμί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες και νερό.

Οι βασικοί τύποι ψωμιού είναι οι εξής:



Καθάριο ή άσπρο ψωμί
Φτιαγμένο μόνο από καλά κοσκινισμένο σιτάρι.
Σταρένιο ή ολικής αλέσεως ψωμί
Προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του σιταριού και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Το σταρένιο ψωμί που γίνεται με προζύμι είναι το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί.
Μπομπότα
Ψωμί από καλαμπόκι.
Πολύσπορο ψωμί
Γίνεται από το σύνολο των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί) με την προσθήκη σπόρων.
Ψωμί σίκαλης
Είναι καλό για τους διαβητικούς, γιατί έχει μικρή ποσότητα αμύλου και περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο.
Γερμανικό ψωμί
Γίνεται από μείγμα δημητριακών με κυρίαρχη τη σίκαλη.
Το ψωμί είναι πλούσιο σε:

Γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκoύ συστήματος.

Άμυλο (υδατάνθρακας), το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες.

Κυτταρίνη (υδατάνθρακες), η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.

Φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος.

Ψωμί λευκό ή ολικής αλέσεως; Ποιο να προτιμήσουμε;

Λευκό ψωμί

Μία φέτα λευκό ψωμί (30γραμμ.) παρέχει περίπου 70Kcal.
Περιέχει 2 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από το ολικής αλέσεως ψωμί
Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αντενδείκνυται για τους διαβητικούς).

Ψωμί ολικής αλέσεως

Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (35γραμμ.) παρέχει περίπου 70Kcal
Περιέχει 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και περισσότερο σίδηρο
Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ψωμί και έτσι ενδείκνυται για τους διαβητικούς

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ολικής αλέσεως ψωμί υπερτερεί σε πολλά από το λευκό.

Από έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώνουμε ότι μία διατροφή πλούσια σε ψωμί ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά προφυλάσσει σημαντικά από καρδιακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, υπέρταση και διαβήτη.

Πολυετής έρευνα που έγινε σε δείγμα 75.521 ατόμων από την αμερικανική ιατρική εταιρεία απέδειξε ότι τρώγοντας καθημερινά στο πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%.


Πηγή: diatrofi.gr