Πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία
Ίσως το πιο γνωστό από τα φρούτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το προπατορικό αμάρτημα. Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο. Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους.
Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.
Η καλλιέργεια της μηλιάς στην Ελλάδα σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.
H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7,5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.
Θρεπτική Ανάλυση μήλου στα 100 γρ.
Θερμίδες 58 kcal
Λιπαρά 0,6 γρ.
Υδατάνθρακες 14,5 γρ.
Πρωτεΐνες 0,2 γρ.
Νάτριο 84,4 mg
Ασβέστιο 7 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Φώσφορο 10 mg
Κάλιο 1 mg
Νερό 110 γρ.
Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.
Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.
Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα
- γιατί έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. μήλου έχουν περίπου 58 Kcal) και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.
- γιατί οι αδιάλυτες ίνες που περιέχονται σ' αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών.
- γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι' αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
- γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες).
- γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.
Πηγή: diatrofi.gr
Ίσως το πιο γνωστό από τα φρούτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το προπατορικό αμάρτημα. Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο. Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους.
Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.
Η καλλιέργεια της μηλιάς στην Ελλάδα σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.
H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7,5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.
Θρεπτική Ανάλυση μήλου στα 100 γρ.
Θερμίδες 58 kcal
Λιπαρά 0,6 γρ.
Υδατάνθρακες 14,5 γρ.
Πρωτεΐνες 0,2 γρ.
Νάτριο 84,4 mg
Ασβέστιο 7 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Φώσφορο 10 mg
Κάλιο 1 mg
Νερό 110 γρ.
Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.
Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.
Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα
- γιατί έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. μήλου έχουν περίπου 58 Kcal) και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.
- γιατί οι αδιάλυτες ίνες που περιέχονται σ' αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών.
- γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι' αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
- γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες).
- γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.
Πηγή: diatrofi.gr