p

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η ζυγαριά «συμπαθεί» τους άνδρες

Oι ειδικοί επισημαίνουν πως οι άνδρες αρχίζουν τη δίαιτα με οργανικό, ψυχολογικό, αλλά και κοινωνικό προβάδισμα.
Κάθε φύλο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν και το πώς αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα της διατροφής ή της δίαιτας. Και εξηγεί: «Ο παράγοντας συναίσθημα επηρεάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες.

Η ψυχολογία τους και η συναισθηματική κατάσταση της στιγμής μπορεί να δώσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν πιστά τη δίαιτα, αλλά μπορεί και να τις ωθήσει στο να κάνουν παρασπονδίες. Οι άνδρες αντίθετα μπαίνουν πολύ πιο εύκολα στον “ρυθμό” του προγράμματος και δεν επηρεάζονται συνήθως από ψυχολογικά αίτια.

Αυτό είναι πλεονέκτημα, το οποίο τους βοηθά να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί».

Οι λόγοι

Σύμφωνα με έρευνα του Βrookhaven Νational Laboratory, το οποίο υπάγεται στο Επιστημονικό Γραφείο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι άνδρες είναι πολύ πιο προσηλωμένοι στον στόχο- και γι΄ αυτό πιο αποτελεσματικοί- όταν λάβουν την απόφαση να κάνουν δίαιτα.

Ο ειδικός στην Πυρηνική Ιατρική Dr. Gene - Jack Wang και επικεφαλής της μελέτης χρησιμοποίησε ως δείγμα 23 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν φυσιολογικό βάρος και ήταν υγιείς, και τους ζήτησε να μην φάνε απολύτως τίποτα για 17 ώρες.

Παράλληλα, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 1 ώς το 10 τα αγαπημένα τους φαγητά και μετά έβαλε κάποια από αυτά μπροστά τους.
Μπορούσαν να τα δουν, να τα μυρίσουν και να δοκιμάσουν μια πολύ μικρή μπουκιά, ενώ μια νοσοκόμα τους περιέγραφε την προετοιμασία του πιάτου. Με δυο λόγια, όλες οι περιοχές του εγκεφάλου τους που δημιουργούν το αίσθημα της πείνας είχαν ενεργοποιηθεί, αλλά οι ερευνητές τους ζήτησαν να σκεφτούν κάτι άλλο.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του πειράματος με σκάνερ ποζιτρονίων (ΡΕΤ) ελεγχόταν το τι γίνεται στον εγκέφαλο του καθενός.

Άνδρες και γυναίκες στην πλειονότητά τους κατάφεραν να ελέγξουν την πείνα τους και να συνηθίσουν στην ιδέα πως το στομάχι τους είναι άδειο χωρίς να ενοχλούνται.

Όμως υπήρχε κάτι που μόνο οι άνδρες μπορούσαν να κάνουν με επιτυχία- και όπως φαίνεται είναι καθοριστικό για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας δίαιτας.

Οι γυναίκες δεν μπορούσαν όσο περνούσε η ώρα να μη σκέφτονται το φαγητό ώστε να καταπιέσουν την επιθυμία γι΄ αυτό στο υποσυνείδητο τους. Δηλαδή, αν και πρακτικά δεν πεινούσαν, συνέχιζαν να ποθούν το αγαπημένο τους πιάτο. Ο Dr. Gene- Jack Wang δεν είναι βέβαιος για την αιτία αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων.

Υποστήριξε ωστόσο πως βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η οποία συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων και ευθύνεται για πολλές από τις ανθρώπινες φοβίες και τις διαταραχές. Απ΄ ό,τι φαίνεται οι άνδρες μπορούν να την ελέγχουν με μεγαλύτερη ευκολία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η φύση έχει κάνει κάπως πιο εύκολα τα πράγματα για τον άνδρα, έχει συνήθως μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και είναι ψηλότερος με αποτέλεσμα να έχει καλύτερο μεταβολισμό και να χάνει πιο γρήγορα κιλά. Η γυναίκα πάλι για μία περίπου εβδομάδα δεν φαίνεται ότι χάνει κιλά λόγω της περιόδού της και της κατακράτησης υγρών που αυτή συνεπάγεται», εξηγεί. Ωστόσο, αναφέρει πως στις αιτίες της ανδρικής υπεροχής έναντι των γυναικών στο θέμα δίαιτα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα κοινωνικά στερεότυπα.

«Η γυναίκα συνήθως ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική. Η κουζίνα προϋποθέτει δοκιμή του φαγητού και οι πειρασμοί είναι διαρκώς μπροστά της. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι εργένηδες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους παντρεμένους ακριβώς για τον ίδιο λόγο, αν ασχολούνται με την κουζίνα ή επειδή αναγκάζονται να τρώνε διαρκώς εκτός σπιτιού», σημειώνει.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ανδρών, το οποίο τους βοηθά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα περιττά κιλά τους είναι, όπως επισημαίνει από προσωπική εμπειρία, ότι είναι πιο ειλικρινείς. «Το βλέπω στους πελάτες μου. Οι άνδρες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν πως έκαναν κάποια παρασπονδία. Οι γυναίκες πάλι ντρέπονται να το πουν ακόμη και στον διατροφολόγό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις βοηθήσουμε».

ΠΗΓΗ: tanea.gr