p

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία;

Υποτίθεται ότι ένας γάμος πρέπει να δοκιμάζεται στην υγεία και την αρρώστια.
Φαίνεται, όμως, είναι καλύτερο να παντρευτεί κανείς από αγάπη και έρωτα και όχι γιατί πιστεύει ότι θα τον κρατήσει υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι το μήνυμα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Journal of Health and Social Behavior και αντικρούσει προηγούμενες έρευνες που εξυμνούσαν τα οφέλη για την υγεία από έναν γάμο. Όπως αποδεικνύεται ο γάμος είναι μία χαρά μέχρι που η υγεία του ενός από το ζευγάρι αρχίσει να επιδεινώνεται.

Μέχρι στιγμής οι μελέτες έδειχναν ότι οι υγιείς αλλά ανύπαντροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους υγιείς παντρεμένους. Ωστόσο οι πιθανότητες είναι οι ίδιες όταν τόσο οι ανύπαντροι όσο και οι παντρεμένοι αναφέρουν ότι έχουν προβλήματα υγείας. «Ο γάμος προστατεύει τους υγιείς ανθρώπους» είπε ο βασική συγγραφέας της μελέτης Hui Zheng, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 789.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας από 1986 έως το 2004. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την υγεία τους από άριστη έως κακή. Η παρακολούθηση των δεδομένων επέτρεψε στους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι 24.100 συμμετέχοντες πέθαναν μεταξύ των ετών 1986 και 2006.

Όταν ανέφεραν άριστη υγεία, τα ανύπαντρα άτομα της μελέτης είχαν κατά μέσο όρο 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους παντρεμένους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, οι χωρισμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά 58%, οι διαζευγμένοι είχαν 62% και οι χήροι 93% σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο γάμος μπορεί να ωφελήσει την υγεία. «Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διατηρήσουν συμπεριφορές για την καλή υγεία τους και έχουν καλή κοινωνική υποστήριξη και μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους" λέει ο Zheng και εξηγεί ότι: «ενώ ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, ... η προστατευτική επίδραση του μειώνεται όσο μειώνεται και η υγεία των ανθρώπων».

Άγαμοι άνθρωποι που ανέφεραν αρκετά καλή υγεία (σε αντίθεση με την εξαιρετική, πολύ καλή, καλή ή κακή) είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την αντίστοιχη κατηγορία των παντεμένων. Συνολικά δηλαδή οι πιθανότητες μειώνονται σε 39% για τους χωρισμένους, 31% για τους διαζευγμένους και 20% για τους χήρους σε σύγκριση με τα παντρεμένα ζευγάρι.

Τι συμβαίνει; Μήπως η αγάπη ξεθωριάζει καθώς εξασθενίζει την υγεία; Αυτό είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί από την ανάλυση των μελετών, αλλά μέρος της εξήγησης μπορεί να είναι πιο απλή. Οι παντρεμένοι άνθρωποι δεν αναφέρουν τόσο γρήγορα μία επιδείνωση της υγείας τους όσο τα ανύπαντρα άτομα. Έτσι, μέχρι τη στιγμή που ένας παντρεμένος παραδέχεται ότι έχει ένα πρόβλημα υγείας μπορεί ήδη να είναι σε δεινή θέση.