p

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Έξυπνος κάδος απορριμμάτων πηγαίνει όπου πετάς τα σκουπίδια σου! Θελουμε και εμείς εναν! (video)

Σε μία καινοτόμα δημιουργία προέβη ο Μινόρου Κουράτα, μηχανικός ιαπωνικής εταιρείας αυτοκινήτων, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν «έξυπνο» κάδο απορριμμάτων, ο οποίος μετακινείται από μόνος του στο σημείο που πετάς τα σκουπίδια σου.


Ο κάδος στέκεται ακίνητος στο πάτωμα, μέχρι τη στιγμή που κάποιος πετάξει ένα σκουπίδι στον αέρα. Χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα Kinect, συνδεδεμένο με υπολογιστή, ο κάδος μπορεί να αντιληφθεί που θα πέσει το σκουπίδι, και έτσι να μετακινηθεί στο σημείο αυτό, επιτρέποντας σε όποιον πετάει σκουπίδια να σημειώσει ένα ανέλπιστο… καλάθι.

Στο κάτω μέρος του κάδου, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τροχοί τοποθετημένοι σε έναν άξονα. Οι τρεις τροχοί περιστρέφονται μαζί, ενώ ο καθένας έχει έναν μικρόηλεκτροκινητήρα. Ο σχεδιασμός κρατά το κέντρο βάρος στο κάτω μέρος του κάδου, έτσι ώστε να μπορεί να κινείται γρήγορα και να μην ανατρέπεται.

Το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο του 20% χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο αισθητήρα και λογισμικό, αλλά ο δημιουργός του ελπίζει ότι θα πατεντάρει την τεχνολογία και θα μειώσει τον αριθμό λαθών, πριν μπει στη διαδικασία πώλησης του σχεδίου του.

Η δημιουργία του Ιάπωνα μηχανικού, ωστόσο, του απέφερε το βραβείο αριστείας στο Media Arts Festival της Ιαπωνίας.