p

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Καρύδια: Ένας φρουρός της υγείας μας

Οι ξηροί καρποί κατέχουν σημαντική θέση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, αφού ακόμη και με την κατανάλωση μικρής ποσότητας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας.
Μια από τις εγκυρότερες μελέτες σε θέματα διατροφής, η «Τhe Nurses Health Study», διαπίστωσε πως γυναίκες που κατανάλωναν εβδομαδιαίως 150 γραμ. καρύδια εμφάνισαν 35% λιγότερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής αν και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος πρόκειται για ακόρεστο λίπος το οποίο επιδρά ευεργετικά στα λιπίδια αίματος αλλά και στα επίπεδα της LDL και της ολικής χοληστερόλης αίματος. Τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (9.1 γρ/100γρ) και συγκεκριμένα α-λινολενικού οξέος (ALA). Σε προοπτικές επιδημιολογικές μελέτες υψηλή πρόσληψη ΑLA συσχετίζεται με μείωση θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ακόμα τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε,  γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φυλλικού οξέος, ουσίες που αντίστοιχα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα. Τέλος, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βελτιώνει την αιματική ροή των αγγείων και των αρτηριών.

zougla.gr